cserszegi

A CSERSZEGI FŰSZERES Irsai Olivér x Tramini keresztezés. Közepes növekedésű, bőtermô fajta. Szeptember második felében érik, jó cukorképző, 17-20 mustfokra minden évben beérik. Fürtje vállas, átlagtömege 150-180 g, bogyói kicsik 14 x 14 mm nagyságúak, borostyánszínűek, élénk savúak, fűszeres ízűek. Bora rendszerint kemény karakterű, fűszeres ízű, illat- és zamatanyagokban gazdag.”

XIV. CSERSZEGI FŰSZERES BORVERSENYT  Soltvadkert Város Önkormányzata, a Soltvadkerti Hegyközség és a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesülete 2009. július 3-án, pénteken rendezi meg.

  

A rendezvény házigazdája: Soltvadkert Város .
A rendezvény helye: Városi Művelődési Ház, Soltvadkert  
A borverseny célja: felmérni a CSERSZEGI FŰSZERES borok minőségének alakulását, a 2008-as, valamint az előző évjáratok borászati eredményeit. 

A versenyen részt vehet a forgalmi, termelői és muzeális borok kategóriájában asztali és tájbor, a meghatározott termőhelyről származó minőségi CSERSZEGI FŰSZERES, valamint a fajta szülőpárja a TRAMINI és az IRSAI OLIVÉR fajták szőlőjéből készült bor, amelyet a 2004. évi XVIII. törvényben előírtak szerint állítottak elő és kezeltek. 

Forgalmi borok kategóriájában azok a borok nevezhetők, amelyeket MGSZH BMI minősítéssel palackozva, kannás kiszerelésben vagy hordós borként hoznak forgalomba. 

Termelői borok kategóriájában azok a borok nevezhetők, melyek kereskedelmi forgalomban nincsenek és legalább 500 liter készlettel rendelkeznek. 

Muzeális borok kategóriájában a 2005-ös, vagy az azt megelőző évjáratok borai nevezhetők. 

A nevezési lap beküldési határideje: 

2009. június 15. 

A nevezési lapot a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa 6000 Kecskemét, Pf 25. címre vagy e-mail-en a kunsagiborvidek@kunsagiborvidek.axelero.net   címre   kérjük megküldeni. 

A nevezési díj tételenként 5.000,- Ft, amelyet kérünk átutalni a Vadkert KOMSZOLG Kft. 11732181-20031103 számú bankszámlájára. A nevezési díj a minták leadásával egy időben a helyszínen is befizethető. A nevezési díj befizetését/átutalását követően számla kerül kiállításra, melyet a borversenyre nevezőnek postán megküldünk. 

A verseny résztvevője tételenként 3 db 0,75 1-es vagy ennél nagyobb mintát juttasson el a verseny rendezőjének. Amennyiben az eredeti kiszerelés kisebb (0,3 vagy 0,5 1), abban az esetben 4 palack minta szükséges. 

A benevezett borok mintái 2009. június 23-30-a között naponta 10-14 óra között adhatók le az alábbi helyszíneken az alábbiak szerint: Soltvadkerti Hegyközségnél (6230 Soltvadkert, Ifjúság u. 9, tel.: 78/480-596, Somogyi László hegybíró)  BCI Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, Kecskemét-Miklóstelep kutatótelepén a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa irodájában 

Az azonosíthatóság érdekében a palackokon helyezzenek el címkéket, melyen tüntessék fel a termelő nevét, címét, a termék fajtáját, termőhelyét, évjáratát. A bírálat 100 pontos bírálati rendben a VINAGORA 2000 Szabályzata szerint történik. 

Az eredményeket széles körben (szakmai szervezetek, sajtó) terjesztjük, az eredmények a verseny végeztével az interneten is olvashatók lesznek a www.soltvadkert.hu valamint a www.hosting.vitae.hu/dunaborregio címen. A legjobb eredményt elért borok közül kiválasztásra kerül a TOP 12 válogatás, amely a versenyt követően külön sajtópublicitást kap. 

Az ünnepélyes díjkiosztásra a Soltvadkerten szervezendő CSERSZEGI FŰSZERES konferencia keretében kerül sor.

/Borigo/