SMITH ISLAND egy apró földdarab Maryland állam (USA) partjainál. Maryland állam szenátusa 2008. márciusában szavazta meg 44:1 arányban, hogy a nevezetes tízrétegű Smith Island torta legyen az állam hivatalos desszertje. Az egyetlen ellenszavazatot a republikánus Alex Mooney adta le. Mooney azzal védekezett, hogy az ő szavazókörzete, Frederick, almatermesztő vidék, ezért ő az almás pite pártján áll.
♥ Recept: tízrétegű Smith Island torta
- Hozzávalók:
- 230 gramm szobahőmérsékletű vaj (plusz, amennyi a tepsi vajazásához kell)
- 3 csésze (720 ml) liszt
- 1/4 teáskanál só
- 1 púpozott teáskanál sütőpor
- 2 csésze (480 ml) cukor
- 5 nagy szobahőmérsékletű tojás
- 1 csésze (240ml) sűrített tej
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 1/2 csésze (120 ml) víz
- A bevonathoz:
- 2 csésze (480 ml) cukor
- 1 csésze (240 ml) cukrozatlan sűrített tej (ha cukrozott van csak, akkor a cukor mennyisége csökkenthető)
- 140 gramm aprított keserű csokoládé
- 115 gramm vaj
- 1/2 – 1 teáskanál vanília kivonat
- Elkészítése:
- A sütőrácsot helyezzük a sütő közepére és a sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Vékonyan vajazzunk ki tíz 23 centiméter átmérőjű tepsit, vagy használjunk 2-3 tepsit, amit minden alkalommal kivajazunk. Szitáljuk össze a lisztet, sót és sütőport.
A vajat és a cukrot egy keverőedényben elektromos keverővel jól keverjük ki, amíg világos és krémes nem lesz. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat és keverjük simára. Csökkentsük a keverőnk sebességét a legkisebbre és szakaszosan, csészénként adagolva adjuk a keverékhez a liszt, só, sütőpor keverékét. Még mindig alacsony fordulatszámon keverve adjuk hozzá a sűrített tejet, a vanília kivonatot és a vizet, majd addig keverjük, amíg jól össze nem keveredik. Minden tepsibe tegyünk 3 evőkanálnyi tésztát, amit a kanállal elkenünk simára. Süssünk egyszerre 2-3 réteget a sütő közepén, 8-9 percig. A tésztaréteg megsült, ha a fülünkhöz közel emelve nem sistereg. Amíg a rétegek sülnek,elkészíthetjük a bevonatot.
Közepesen alacsony hőmérsékleten, egy közepes méretű edényben keverjük össze a sűrített tejet és a cukrot (ha cukrozott sűrített tejünk van, akkor a cukor mennyisége jelentősen csökkenthető, akár el is hagyható). Adjuk hozzá a csokoládét és a vajat. Melegítsük a keveréket, amíg az összetevők meg nem olvadnak. Emeljük a hőmérsékletet közepesre és gyakori keverés mellett főzzük 10-15 percig. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vanília kivonatot. Jól keverjük össze. A bevonat folyékony, vékony, de amint kezd hűlni, sűrűbb lesz. (Ha gond lenne, kevés vizet adjunk hozzá.)
Amint a tészta megsült, egy spatulával vegyük ki a tepsiből. Hagyjuk hűlni. Helyezzük az első réteget egy tortaalátétre és 2-3 evőkanálnyi bevonó krémmel kenjük meg, majd tegyük rá a következő réteget, amit ugyanúgy kenjünk meg. (Ne ijedjünk meg, ha a tésztaréteg még egy kicsit nedves, mert senki sem veszi észre, mire a torta elkészül!) Helyezzük rá az utolsó, a tízedik réteget is, majd a maradék bevonó krémmel kenjük meg a torta tetejét és oldalát is. Ízlés szerint díszíthetjük is az így elkészített tortánkat.
(Figyelmeztetés! Ez a torta volt már, akit megtréfált, és nem sikerült!)
Csíki Sándor♣
MASSACHUSETTS (US) hivatalos desszertje
COCA COLA torta
PAVLOVA torta
KASUTERA torta
7-UP torta
MAJONÉZES CSOKOLÁDÉ torta
CHIFFON torta
VÁLSÁG torta
és sok más írás, nem csak tortákról…
Dobos tortára emlékeztető összeállítás. (Gondolva a nagyszámú tortalapokra.)
Péter öcsém, (aki a Washingtoni Capitolium cukrásza volt, és e szakmában szaktekintélynek számít) olvasva a cikket, következő a megjegyzést küldte:
A Smith Islandi, és a Dobos torta piskóta recept közötti különbséget, a habbá vert vaj, és a tojás keverékén túl, a sütőpor jelenti.
Röviden mondva, számíthatunk, egy elég nagy vaj-, és nedvességtartalmú, ruganyos piskótára, szemben a „Dobos”, száraz, kissé ropogós tortalapjaitól.
Öcsém egyébként, a tálalását úgy oldaná meg, hogy vízzel higított baracklekvárt, kipasszírozva, de még forrón, tetszőleges mintát alkotva, rácsöppentene egy fehér tálra, és erre helyezné a felszolgált torta szeletet. Ezáltal megkapva, a kellő íz, és szín játékát, (mely minden cukrásztermék elengedhetetlen feladata.)
Nagyszerű kiegészítés volt, igazán köszönöm! 🙂
Lehet ilyet kapni valahol itthon?
Üdvözöllek Hapci és örömmel látlak az oldalamon!
Nos, el kellene készíteni, mert itthon ilyet nem kapsz.
A januárban írt Coca Cola torta receptje igazi siker volt, ám amikor egy cukrásznak ajánlottam, akkor éppen, hogy meg nem sértődött, miközben kamaszlányok készülődnek, hogy elkészítsék.
Szegény magyar cukrászok, ez baromi nehéz lesz nekik. Mint egy magyar iparosnak becsavarni egy csavart, megfelelő mélységig, kalapács nélkül.
Muhaha. 🙂
Hapci!
Sok a jó cukrász. Egy ilyen, vagy hasonló recept alapján egy torta elkészítése nem nagy dolog. Ami sok esetben hiányzik, az a megszokott üzletmenettől való eltérés bátorsága. A laikus olvasók gyakran sokkal vállalkozó- és kísérletezőkedvűbbek, mint nagyon sok profi.
Hát, a megszokott üzletmenet sajnos az, hogy olcsó ipari szarokból készítenek brutálisan gagyi süteményeket a jó magyar cukrászok. Igazán nem ambícióm bántani őket, de ez van, szégyellhetik magukat. Remélem, a legtöbb magyar cukrász nem képes megenni az általa készített süteményeket, vagyis legalább ízlésük van, csak félreteszik az üzleti szempontok miatt.
Ha normális süteményt akarok, általában étterembe kell menni (pl. ott venni, elvitelre).