Jorn BargerA BLOG A WEBLOG  kifejezés rövidülése. Egyszerű, kronológikus naplóként (log), néhányak szórakozásaként indult, és lám, mi lett belőle. Az internettel már igen hamar megindult az üzenetek áramlása is a hálón és az 1980-as években ezeket az üzeneteket már virtuális üzenő falra (bulletin board) kezdték „tűzni”. Az 1990-es évek elején-közepén kezdtek kialakulni az internetes naplók is.  A weblog (blog) atyja, névadója a képen látható úr, az amerikai ős-blogger, Jorn Barger (56).

Ős- és protobloggerek

Jorn barger 1953-ban, Yellow Springsben, Ohioban született . Robot Wisdom nevű oldalát még valamikor 1995. februárjában kezdte el írni. A „weblog” születésnapja a krónikák szerint 1997. december 17. Ekkortól kezdődőtt, hogy Jorn Barger már napi rendszerességgel „loggolta a webet” (rögzítette a szörfözései során talált érdekességeket), amivel kialakul a webblog a ma ismert blog előképe, melynek a névadója weblog formájában éppen Barger. A napjainkra teljesen lecsúszott Barger, akit láthatólag a hippi mozgalom szele is maradandóan meglegyintett, egy centet sem keresett ezzel a leleményével, ami talán nálunk nem hír, azonban az USA-ban már az.

2209070679_1cbdd34bee

leeAkadnak, akik szerint a legelső blog nem más, mint az 1997-ben indult Scripting News, amit Dave Winer (53), egy másik ötvenes ír. Dave a New York Times szerint egyszerűen a „protoblogger” (Winer a bal oldali képen).

Persze még visszább is mehetnénk az időben, mert ott van az angol Sir Timothy John „Tim” Berners-Lee (54) is, aki a CERN munkatársaként az első weblapot készítette. A World Wide Web Consortium megalakítása (MIT, 1994) ugyancsak Berners nevéhez fűződik. (Berners-Lee a jobb oldali képen).

2314115950_af1e155a571994. januárjában történt, hogy egy másik amerikai „protoblogger”, bizonyos Justin Hall (34), aki kezdetben még csak linkeket gyűjtött Justin’s Links elnevezésű honlapján, elkezdett írogatni élete dolgairól is. Justin most januárban ünnepelte honlapja fennállásának 15. évfordulóját. Az 1994-es, ma már kezdetlegesnek számító honlapja még így néz ki. 

200 millió blog

1999-ben a statisztikák szerint még alig kéttucatnyi magános blogger lézengett a hálón társakat és olvasóközönséget keresve, ám rá egy évre a számuk már több tízezerre nőtt. 2003 táján a robbanásszerű növekedés eredményeképpen már 3-4 millió bloggerről tudunk, ami szédítő iramú növekedés. 2007-re ez a szám nagyságrendekkel nagyobbra nő és már meghaladja a 100 milliót is. Mára már több, mint 200 millió blog van szerte a világon, amiből egyedül csak Kína 73 millió bloggal részesedik. Ha a növekedésnek nem lesznek erőforrás korlátai, akkor akár újabb 200 millió bloggal is több lehet a közeljövőben. 

A blog szféra a kilencvenes évek végének szubkulturális jelenségből robbanásszerű gyorsasággal kulturálissá nőtte ki magát. A mindennapok kultúrájává. A gasztro-, vagy food-blogok nem versenyezhetnek a politikai témájú blogokkal, de a több tízezernyi napi látogatottságú food-blogok ma már egyáltalán nem ritkák – igaz, nem magyar nyelven.

14_denton_lglA blog írásnak számos értelme lehet a közlési vágy egyszerű kiélésétől a karrierépítésig, vállalkozásindításig bezárólag, amire az internetes birodalmat építő brit újságró, Nick Denton (43) az egyik kiváló példa. A bloggerek az eddig említett négy protobloggert és Dentont tekinve is, igen  különböző utakat jártak, járnak be, miközben közösek abban, hogy felismerték – és hasznosították – az internetben rejlő lehetőségeket. A néhány éve indult magyar food-blogger mozgalom (amennyire meg tudom ítélni) mára szépen felzárkózott a nemzetközi színvonalhoz. A bejárható utak – legalábbis elvben – hasonlóak ahhoz, amit nemzetközileg is tapasztalhatunk. A magyar food-blogger élvonalból (bocs’ a többiektől, akiket most nem említek, de említhetnék!) most három lehetséges utat emelnék ki.

Mautner, Fűszeres, Molnár B./Bittera

Van, aki  az anonimitásból kilépve kapott szerződést, mint Mautner Zsófia, aki a népszerű Chili és Vanília blog szerzője és mellette ma már a Dining Guide főszerkesztője is. Van, mint Fűszeres Eszter, aki a Fűszer és Lélek blog szerzője és – többek között – könyvet jelentetett meg, de más aktivitásai is egyre hangsúlyosabbak. Van, mint Molnár B. Tamás és Bittera Dóra, a Bűvös szakács blog szerzői, akik a nyomtatott sajtóban megjelent színvonalas írásaikat is feltették a netre és mellette szívós szervezőmunkába kezdtek saját koncepciójuk megvalósítására. Vannak sokan, akik kevésbé ismertek, de ugyanúgy kedvüket lelik a blog írásban, mint az eddig említettek. A magyarországi látogatottságban elérhető számokat szemléletesen mutatja, hogy a 2005. szeptemberében indult Chili és Vanília például éppen idén érte el az egymilliós látogatottsági számot. A magyar nyelven író blogger persze hátrányban van, de nézzük meg, hogy mi a helyzet az angol nyelvű food-blogok körében? A Times ismét összeállított egy listát, amit érdemes megnézni.

  Az 50 legkiválóbb food-blog a Times szerint

 1. Orangette
 2. Cannelle et Vanille
 3. The Wednesday Chef
 4. Delicious Days
 5. David Lebovitz
 6. Chez Pim
 7. Matt Bites
 8. Serious Eats
 9. 101 Cookbooks
 10. Smitten Kitchen
 11. Chubby Hubby
 12. Chocolate and Zucchini
 13. Rambling Spoon
 14. The Pioneer Woman Cooks
 15. Dorie Greenspan
 16. Artisan Sweets
 17. Eating Asia
 18. Nordljus
 19. The Kitch
 20. Beck & Sposhnosh
 21. Simply Recipes
 22. Sticky Rice
 23. Souvlaki for the Soul
 24. Bitten: New York Times
 25. Baking Bites
 26. La Tartine Gourmande
 27. Glutenfree Girl
 28. Steamy kitchen
 29. What’s for Lunch Honey
 30. Cream puffs in Venice
 31. Eggbeater
 32. Homesick Texan
 33. The Traveler’s Lunchbox.com/
 34. Joy the Baker
 35. Cook and Eat
 36. Lucullian Delights
 37. Café Fernando
 38. The Food Section
 39. Use Real Butter
 40. Tea and Cookies
 41. Amateur Gourmet
 42. Wild Yeast
 43. Tartelette
 44. NYC Nosh
 45. Not Eating out in New York
 46. Cooksister
 47. British Food and Drink
 48. Grab your Fork
 49. A Slice of Cherry Pie
 50. The Bitten Word
 • Természetesen ez a lista is némiképpen önkényes és ezernyi más listát is lehetett volna készíteni, de azért arra egészen biztosan jó, hogy összehasonlításokat tehessünk a saját blogunkkal.


A FOOD & WINE

Miközben egyre kevesebben főznek, egyre többeket érdekel a főzés. A food-bloggerek rendszeresen és élvezettel főznek – ahogy én is – és közben terjesztik a sütés-főzés élményének hírét, és azt a tapasztalatot és tudást, amit ehhez köthetünk. Minél többet foglalkozom a gasztronómiával, annál mélyebben hiszem, hogy az emberi élet teljességének egyik meghatározó kincsesbányájába jut az, aki az ételekkel, italokkal kulturális sokszínűségük összefüggéseiben barátkozik.

A FOOD & WINE alig három hónapos, de látogatjátok már annyian, hogy örömmel írjak, pedig – minden blogger tudja – ez időnként nem kis macera. Napi több-tízezres látogatottságra, mint az ötvenes listából sokaknál, magyar nyelven esély sincs, de a napi néhány százatoknak nagyon örülök. Jó olvasást a továbbiakban is!

Csíki Sándor♣