LATINUL BETA VULGARIS. Az angolok beet (beetroot) névvel illetik, a franciáknál betterave, a németeknél Rübe, az olaszoknál barbabietola az oroszoknákl Свё́кла (szvjokla), a finneknél juurikas, ám bármilyen néven is hangzik el a neve, akadnak nem is kevesen, akikre életükben már legalább egyszer ráijesztett. Ez a cékla.

Forrás sciencedaily

Betacyaninuria (beeturia)

Az angol nyelvben a cékla neve (beet, beetroot) után beeturia a neve annak a jelenségnek, amikor a cékla fogyasztása után a vizelet pirosra, vagy rózsaszínűre színeződik. Beeturia esetén a vörös céklában lévő és a táplálékkal elfogyasztott színanyagok (betalain) a vizeletbe és a székletbe választódnak ki, amit a vörös szín jól jelez.

  • A betalain gyűjtőnév, és mintegy 35 féle sárga, vagy vörös színű növényi festékanyagot foglal össze. Ezek mind csak a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjében fordulnak elő, amihez a cékla is tartozik. A szó maga egyébként szintén a céklára (Beta vulgaris) utal, ebből van a betalain.
  • A betalain antoxidáns hatása (antocyaninok) jól ismert. Számos pozitív élettani hatása ebből vezethető le. Rákellenes hatása is ismert, amire vonatkozóan éppen Magyarországon folytak vizsgálatok (Ferenczi Sándor).
  • A betalain egyébként redox indikátor is, amelynek a színe redukáló közegben megmarad, oxidálóban viszont elszíntelenedik.
  • A fenolftalein tablettában lévő fenolftalein, ami egy, az iskolából is jól ismert indikátor, ugyancsak megfestheti a vizeletet. Közismert a B-vitaminok vizeletet sárgára festő tulajdonsága is, akárcsak az epesavaké. A festékanyagokban igen gazdag földi szeder ugyancsak elszínezheti a vizeletet, ahogy a fenolftalein tablettán kívül más gyógyszerek is.
  • Megjegyzés: a modern nyugati orvoslásban újra kezd felfedeződni a vizelet-diagnosztika, ami nagyjából a középkor végén kezdett eltűnni az orvoslásunkból. Az ayurvédikus hagyományban a szem-, nyelv, stb. diagnosztikák mellett a vizelet-diagnosztika is fontos szerepet tölt be.

A beeturiának én nem találkoztam magyar nevével, ami persze egyszersmind arra is közvetett bizonyíték, hogy nem számítunk nagy céklafogyasztó nemzetnek, ami már csak ezért is baj, mert a cékla az egyik legolcsóbb és legegészségesebb alapanyagunk. A céklafogyasztás utáni színes vizelésnek ismereteim szerint nincs magyar elnevezése neve, ezért:

  • Javaslom, hogy a beeturia mintájára a cékla okozta vizeletelszíneződést nevezzük „céklavizelés” néven.

A gyomorban lévő  sósav (HCl), a vas-ionok, vagy a vastagbél baktériumai is képesek elszínteleníteni az elfogyasztott cékla vörös festékanyagait. Ennyi minden, ám közben mégis körülbelül minden nyolcadik embernek, a lakosság 10-14 százalékának a cékla mégis elszínezi a vizeletét. Akadnak, akinél ez a jelenség folyamatosan fennáll, míg másoknál kisebb nagyobb intenzitással, de az idők során változó a gyakorisága. (Te már észrevettél magadon ilyet?)

Miért?

VASHIÁNY: A beeturia minden jel szerint összefüggésbe hozható a vashiánnyal is, vagyis a cékla után elszíneződött vizelet a vas-hiány jele is lehet, állítják. Erre utal, hogy egyes vizsgálatok szerint a kezeletlen vashiányos vérszegénységben szenvedők esetén szembetűnően gyakoribb a jelenség.

  • Megjegyzés: Mondták már az alultápláltsági tünetegyüttes részének és az élelmiszer allergiával is kapcsolatba hozták már, de ezeket el is lehet mindjárt felejteni.

GYOMORSAV (HCl): a gyomorsav erősségének (pH) nagy jelentőséget tulajdonítottak (tulajdonítanak ma is), mondván, hogy minél alacsonyabb a gyomorsav pH-ja, azaz minél erősebb a sav, annál inkább elszíntelenedik a festékanyag, viszont, ha a gyomorsav gyengébb, azaz a pH magasabb, akkor a cékla festékanyaga nem színtelenedik el. Eszerint a piros vizelet azt mutatja meg, hogy mennyire erős a gyomorsav. Ha gyengébb, akkor a festékanyag változatlan színnel jut el a felszívódás helyéig és a vizeletet pirosra színezheti.

Beta vulgaris ssp. cicla var. flavescens 'Bright Lights' Forrás: ubcbotanicalgarden.orgEz nagyon tetszetős (nekem is ez tetszett leginkább, mert jól mesélhető és mindenki érti), de megint mások azt mondják, hogy a céklában lévő 5-6mg/100g aszkorbinsav (C-vitamin), és a növények többségéhez képest jelentősnek számító 700-800 mg/100g oxálsav képes stabilizálni a cékla festékeit, amíg a gyomron áthalad.

OXÁLSAV (HOOC-COOH): a céklából vitt oxálsav (sóskasav) szintje a gyomrot követő patkóbélben, vékonybélben szépen lecsökken. Mire a vastagbélhez ér a cékla(festék), addigra az útravalóul vitt, és stabilizáló hatású oxálsav többnyire elfogy körülötte. Ha a vastagbélben mégis akad megfelelő mennyiségű oxálsav, akkor az továbbra is képes stabilizálni a festékanyagokat, amelyek így szívódnak fel a vérbe, majd választódnak ki a vizelettel. A maradék a széklettel távozik.

Honnan a plusz oxálsav? Az emésztőrendszer és szakaszainak hossza egyénenként is eltérő, tehát van akinél a céklából több oxálsav jutott el a vastagbélig, valamint a bélflóra sokszáz baktériuma is közrejátszhat az emelkedett oxálsav-szintben.

A céklaleves is elszínezheti a vizeletet?

A főtt cékla nem színezi el, a céklasaláta viszont igen, már csak ezért is, mert az ecetsav hatással van a cékla stabilizáló hatású oxálsavjára. A legnagyobb valószínűséggel céklalevek fogyasztása után lehet számítani a piros, vagy rózsaszín vizeletre. Ha egyéb, a vashiányos vérszegénységre utaló tünetek (sápadtság, gyengeségérzet, fejfájás, haj, köröm problémák, stb.) is tapasztalhatók, akkor ezt vegyük jelzésnek. Mielőtt mindenféle laborvizsgálatra mennénk, jusson eszünkbe az is, hogy a céklalének lehet ilyen hatása. Ne ijedjünk meg! (Ha viszont nem ittunk céklalevet, akkor az egy nagyon más helyzet, és „Kérdezze meg kezelőorvosát…”)

Csíki Sándor♣

Lásd még a „Mert a cékla tormával jó” című írást  itt.