CINQUE TERRE – A „Cucina del Ritorno” annyit tesz, hogy a hazatérés konyhája. Ez Liguria, egy Piemont alatti vékony tengerparti sáv gasztronómiája, a Genovai-öbölben. Ez a gyönyörű hegyes vidék a tengerből emelkedik ki, majd az Appenninekben és az Alpokban folytatódik.

20080613_1952

Liguria hegyeiben a vidék jellegzetes fűszerei a kakukkfű zsálya, rozmaring, oregano, majoránna és bazsalikom illatoznak. Míg az északra fekvő Piemont inkább téli ételeivel hódít, addig Liguria ételeit a nyár és a tenger alkotta.

Cinqueterre, Monterosso, Fotó: Csíki Sándor

Liguria hosszú ideig elszigetelődött a szárazföldtől. A keskeny parti sávban megbújó halászfalvakba jobbára minden tengeri úton érkezett. Itt található Genova, ahol Kolombusz Kristóf született és itt van Olaszország egyik haditengerészeti bázisa is, La Spezia kikötőjében. A férfiak évszázadokon keresztül hajósok voltak és Liguria konyháját éppen a hosszú hónapok hajóútja után hazatérő hajósok miatt nevezik a „hazatérés konyhájának” (Cucina del ritorno) is.

masolat-20080613_3001

A friss zöldségek, illatok, ételek vágya hívta életre ezt a konyhát, amely különösen illatos bazsalikomjáról nevezetes. Leghíresebb ételük a világhíressé vált „pesto”, amit többnyire egy vékony helyi tésztával (trenette) szolgálnak fel. A nem túl messze fekvő Provance hasonló szósza „pistou” néven ismert és a két vidék között a történelmi kapcsolatok miatt is számos rokon vonás fedezhető fel.

20080613_302

A Ligur tenger halban viszonylag szegénynek mondható, azonban a „szegények halai”, mint a szardella és szardínia előfordulnak benne és a „tenger gyümölcsei” is nagy számban. Ligurián belül „Cinque Terre” („Öt Föld”) Olaszország legnevezetesebb tájai közé tartozik. Neve arra utal, hogy ezen a varázslatos parti sávon öt (cinque) halászfalu található. Ezek egyikében, Monterosso városkájában, a „La Lampara” étteremben volt jó szerencsém vacsorázni. Erről a következő posztban írok.

Cinque Terre

Csíki Sándor♣