HÁRMAS KOMBINÁCIÓK – A hármas szám (3) a konyhakultúrákba is mélyen beleivódott. A legkülönbözőbb konyhák “szentháromsága” is ezt látszik igazolni. A következőkben 18 kombinációt veszünk szemügyre. Ezek a hármas kombinációk, mind földrajzilag, mind a népesség számát illetően lefedik a világ lakosságának döntő többségét. A felsorolt konyhák és az országra, területre jellemzőnek tartott hármas alapanyag kombinációk
az adott konyhák meghatározó ízeit, zamatait adják. Mindehhez persze az is hozzátartozik, hogy egy-egy alapanyaggal, ízesítővel (például: szójaszósz, halszósz, osztrigaszósz, etc.) meglehetősen jól közelíthetünk például az ázsiai konyhákhoz.
Hármas kombinációk (szentháromságok) a konyhában
- Magyar: zsír (olaj), hagyma, őrölt pirospaprika.
- Brazil: pálmaolaj (dende olaj), kókusztej, chili (malagueta)
- Kínai: zöldhagyma, gyömbér, fokhagyma.
- Szecsuani (Kína): zöld fokhagyma, gyömbér, chili
- Kubai: fokhagyma, paprika, hagyma.
- Francia: szárzeller, sárgarépa, hagyma (mirepoix).
- Görög: citromlé, olíva olaj, oregano.
- Indiai: fokhagyma, gyömbér, hagyma.
- Indonéz: fokhagyma, chili, hagyma.
- Dél-olasz: paradicsom, fokhagyma, bazsalikom.
- Japán: dashi, mirin, shoyu.
- Koreai: fokhagyma, ginseng, kimchi.
- Mexikói: kukorica, bab, chili.
- Spanyol: fokhagyma, hagyma paradicsom
- Katalán: olívaolaj, hagyma, paradicsom.
- Thai: kaffir lime, thai citromfű, galangal.
- Nyugat-Afrika: chili (Habanero, vagy scotch bonnet), hagyma, paradicsom.
- Cajun/creole (Louisiana, USA): szárzeller, paprika, hagyma.
A fent felsorolt kombinációkban a leggyakoribb összetevők:
- hagyma (56%)
- fokhagyma (40%)
- paprika/chili (39%)
- paradicsom (27%)
- gyömbér (15%)
Minden további összetevő többségében már csak egy-egy konyhánál szerepel. Az ötös listából is jól látszik a csípős chili és a legkorábbi időktől ízesítő, ugyancsak ingerlő fűszer- és gyógynövények, hagymák, fokhagymák, gyömbérek népszerűsége.
- Ebből az ötből “szent ötös” is alkotható, ahogy az ázsiai konyhákban, a curry (mint étel) és rokonsága világában valójában már meg is történt.
Ide tartozik a következő írás is: Meglepő alapanyag párok – alapanyag kombinációk
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!