A PEKÁNDIÓ (Carya illinoensis) igazán kellemes, összetett ízű, így nem csoda, hogy számos tortában, desszertben szerepel, ahogy az azonos családba tartozó dió (Juglans regia) is mifelénk. A pekándiós, epres, tejszínhabos torta kellemes tavszi desszert. Nem tartalmaz vajat, olajat, ezért a bűntelenebb élvezetek közé tartozik. A pekándió nem tartozik az olcsó összetevők közé, ezért dióval való helyettesítése megengedett, bár nem lesz teljesen ugyanolyan az íze.
♥ Recept: Pekándiós torta tejszínhabbal és friss eperrel
- Hozzávalók:
- 300ml pekándió (dió),
- 60ml maceszliszt,
- 300ml kristálycukor (plusz a tejszínhabhoz adott mennyiség)
- 7 nagy méretű, elválasztott, szobahőmérsékletű tojás,
- 2 tk. frissen reszelt citromhéj,
- 1/4 tk. só,
- 360ml hűtött habtejszín,
- 500ml szeletelt friss eper.
Elkészítése: a sütőt melegítsük elő 180°C-ra. A pekándiót (diót), a maceszlisztet és 50ml cukrot mixerrel addig aprítsuk, amíg a dió finomra nem őrlődik. 170 ml cukrot a tojássárgájával elektromos keverővel nagy fokozaton keverjünk össze, amíg habos és sima nem lesz, majd keverjük hozzá a citromhéjat. Egy másik tálban a tojásfehérjét a sóval keverjük össze és magas fordulaton verjünk, közben folyamatosan adagolva keverjünk bele 80ml cukrot és addig verjük, amíg kemény habot nem kapunk. Keverjük a tojássárgájához a diós keveréket, majd a felvert tojáshabot. A tésztát magas falú, levehető aljú tepsibe tegyük (zsírozni nem kell). Süssük kb. 60 percig a sütő középső részén, amíg aranybarna nem lesz. (Tűvel ellenőrizzük, hogy belül megsült-e.) ha megsült, hagyjuk atortaformában lehűlni (1,5-2 óra). Ha kihűlt akkor a tortaformát megfordítva és szétnyitva vegyük ki a tésztát a tepsiből és az alját válasszuk el a laptól egy éles késsel. A ízlés szerinti cukorral verjünk kemény habot a tejszínből, kenjük egyenletesen a tortára, majd az eperszeletekkel borítsuk be a tetejét.
Ez remekül hangzik, felvéve a kipróbálandók listájára 🙂
Ez is remekül hangzik 🙂 Írj, ha elkészítetted!