CSÍKI SÁNDOR INTERJÚ – Időnként, még a cikkek szerzőire is kíváncsiak az olvasók. Bezselics Ildikó szerkesztésében évek óta jelennek meg írásaim a Bors Magazin, a Kisalföld és a Dél-Magyarország közös gasztro-mellékletében. A most következő interjú is itt jelent meg. Ildikó 13+1 kérdésére válaszolok – röviden.
- Milyen gyakran főz csak saját maga, a család vagy a barátok örömére?
Meglehetősen rendszeresen, hetente többször is főzök. Persze, mindez attól is függ, hogy hányféle és miféle programjaim vannak azon a héten. Ha egy héten belül többször is van vacsora programom, igyekszem fékezni magam.
- Van kedvenc alapanyaga? Mi az?
Kiemelt alapanyag kedvenc ugyan nincs, azonban egyre jobban kedvelem a zöldségeket, izgatnak a belsőségek és a belsőségek kombinációi, a töltelékáruk (hurka, kolbász, stb.). Természetesen a húsok is mindig előkerülnek.
- Melyik az, amivel soha nem lenne hajlandó dolgozni? Miért?
Hamarjában nem tudnék ilyet mondani.
- Ha választhatna, kivel készíttetné el magának a tökéletes reggelit?
Generációk ismert, s sajnos már elhunyt TV-szakácsával, Keith Floyd-dal készíttetném el, s nem azért mert azt gondolom, hogy ő a legnagyobb szakács és ő készítené nekem a legjobb reggelit, hanem azért, mert biztosan jó lenne a hangulat, a stílus, és még egy jégbehűtött pezsgő is előkerülne a reggelihez.
- Mi lenne a tálcán?
Ha maradok Floyd-nál, akkor tőle wokban készült (strucc)tojásos, gazdag reggelire számítanék, s hozzá gyöngyöző pohárban felszolgált champagne lenne a kísérő, kaviárral, avokádóval is.
- Mióta tud főzni?
Talán 10-11 éves koromban főzhettem az első komplett ebédemet.
- Milyen típusú ételeket fogyaszt a legszívesebben?
Időről-időre változik, hogy mire van gusztusom. A zöldségek, főzelékek rendszeresen előkerülnek, ahogy a levesek is örök kedvenceim, együtt a jó sültekkel. Az újra való kíváncsiság mellett mindig visszatérek a hagyományos ételekhez. Azokhoz, amelyeken felnőttem, amelyeket gyermek- és kamaszkoromban ettem.
- Fontosnak tartja az egészségtudatos táplálkozást?
Igen, fontosnak tartom a változatos táplálkozást, a szélsőségek kerülését az étkezésben is. Tudatában kell lennünk, hogy az étkezés az életünk ezerféle okból meghatározó része, amit nem szabad félvállról vennünk.
- Mit tesz ennek érdekében?
Igyekszem a lehetőségeimnek megfelelően változatossá tenni a táplálkozásom. Hiszek a probiotikumokban, ezért gyakran fogyasztok élőflórás készítményeket, főként kefírt.
- Mi volt a legemlékezetesebb konyhai baki, amit nem szeretne megismételni?
Talán az, amikor a gulyáslevesbe végül még tintahalat is tettem. Még a szomszédom sem ette meg, pedig igazán jó szívvel odaadtam volna az egészet…
- Melyik konyhai eszközt tartja valóban nélkülözhetetlennek?
A lábost (és a kést).
- Mi az, amit soha nem használna?
Ilyet nem tudnék mondani. Kíváncsi természet vagyok.
- Milyen az ön számára az ideális konyha?
Tágas, világos, jó szellőzésű, mindennek akad benne jól elérhető helye, és a barátaim, családtagjaim jól érzik magukat benne, szívesen töltik ott az időt velem, miközben főzök.
+1: Mi a kedvenc étele?
Ma már nem jellemző, hogy egy kedvenc ételem lenne, de erre a kérdésre hosszú évtizedekig mindig azt válaszoltam, hogy a rakott kelkáposzta. Pontosan úgy, ahogy édesanyám készítette.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!