STREET FOOD – A street-food népszerűségének növekedése, a food-truck-ok számának látványos szaporodása könnyen keltheti azt az illúziót, mintha mindez egy ma született, modern jelenség lenne, miközben ennek is hosszú története van. Tegyünk hát egy rövid utazást a múltba, hogy lássuk, miként volt a street-food mindig is a kultúra egyik meghatározó eleme. A street food a nemzetközi konyha szíve-lelke. Egy város lakóinak kulináris ízlése éppen az utcai ételek
sokszínűségében, ízeiben, illataiban, készítésének módjában, mozdulataiban, kommunikációjában tárul fel legpőrébben. Évezredes gyökerű, a változásokra gyorsan és hatékonyan reagáló, divatot követő és teremtő, régiónként és kultúránként változó műfaj ez. A street food, akárcsak a civilizáció, nagyvárosi jelenség. Kialakulásához és virágzásához kellően sok együtt élő ember, hagyomány és kultúra szükséges. A melegebb vidékek utcán élő népei többnyire az utcán is étkeznek, amire a Mediterráneum, Ázsia és Afrika is szép példákat nyújt. A házaikra, lakásaikra, konyháikra nagyobb gondot fordító, jellemzően, vagy évszakosan hidegebb vidékeken, az északi mérsékelt övben élők hagyományos utcai ételeinek választéka jóval szegényesebb, s kevésbé ’street’.
VÉLEMÉNYED VAN? ÍRD MEG!