MENNYIRE MEGBÍZHATÓAK A RECEPTEK? – internet és recept
Szerző: Csíki Sándor | 2015/11/05 | Vélemény, Videó | 2 hozzászólás
Szerző: Csíki Sándor | 2015/11/05 | Vélemény, Videó | 2 hozzászólás
Receptjeim, fotóim, és egyéb írásaim kizárólag írásos beleegyezésem után, a szerző és a forrás egyértelmű megjelölése mellett közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol az egész írás nem kerül közlésre, csak annak első sorai, majd a folytatásért a blogomra kattint az olvasó. Írásaimból idézetek formájában szövegrészek átvétele csak szerző és forrásmegjelölés mellett engedélyezett.
Alapból megbízhatatlanok a netes receptek!
1. Hiányos az összetevők felsorolása, a készítés leírásánál előkerül váratlanul egy tojás, fokhagyma, vagy szalonna. Neves szakácsok által ellenőrzött anyagokban is gyakran előfordul.
2. Hiányos a készítés módjának a leírása.
3. Ami a legbosszantóbb, a mellékelt fotó nem a receptben ismertetett fogásról készült, ez már szándékos átverés!
Valóban, több forrást kell összevetni, hogy kivédjük a hamis infókat!
Szerintem nem az a legnagyobb baj, hogy megbízhatatlanok a netes receptek, hanem az, hogy zömük a régi rossz begyepesedett konyhatechnológiát terjeszti. „Gasztroblogger” A örömmel látja, hogy „gasztroblogger” B is pont úgy készíti, mint „gasztroblogger C – ugyanolyan rosszul, de azt nem tudja, hogy igazából csak a saját hülyesége nyer önigazolást a többiek által. Ha valaki nem úgy készíti, hanem éppenséggel jól, az nem számít, mert olyat keveset lát. Még mindig mindent szétfőzünk, szétsütünk, szétsózunk, túl lisztezünk, margarinozunk, pudingporozunk, leveskockázunk stb. Silány alapanyagokat használunk. Az alapanyagoknak például a zöldségeknek általában nincs fajtája stb. Vegyük példának a kedvencemet a krumplit, amely egy gombóc receptjében szerepel csak krumpliként, kezdő háziasszony honnan a fenéből tudja, hogy bizonyos fajtákból lehetetlen ehető gombócot készíteni, míg egyes fajtákból remekül elkészíthető, megint más fajtából sokkal könnyebb is lesz, mert pl. kevesebb lisztet igényel és állagra, ízre is jobb lesz. Ezt még sokszor a híres hazai séfek sem teszik meg, akkor miről beszélünk. Kifejezetten zavar, amikor nagy látogatottságú blogokon terjesztik a hülyeséget. Egyszer megfordult a fejemben, hogy valamilyen szinten azokat a blogokat, amelyekből a látogató valóban tanulhat, fejlődhet, mert megbízható, nem a sok sületlenséget terjeszti valamilyen szinten minősíteni lehetne. Persze ez eléggé kivitelezhetetlen sajnos és addig marad a sok hülyeség és a megbízhatatlanság. Sajnos azt kell látnom, hogy a külföldi gasztrobloggerek sokkal felkészültebbek, és megbízhatóbbak.