A GAZPACHO nyári jósága és nagyszerűsége nem szorul magyarázatra. Ízletes, hideg, üdítő, vagyis pont olyan, amilyenre a kánikulai hőségben vágyunk. Görögdinnye gazpacho már szerepelt a Food&Wine oldalain. Most egy sárgadinnye gazpacho receptje következik, amely semennyivel nem bonyolultabb, mint görögdinnyés testvére. A gazpachohoz sárgadinnye, érett őszibarack, hagyma, menta és persze sonka is kell.
Sárgadinnye gazpacho (Mark Bittman receptje)
Pezsgővel, proseccoval csodálatos nyári étel a dinnye gazpacho. Akár előételként, akár levesként is adhatjuk.
- Hozzávalók:
- 5 csésze hámozott, kockázott sárgadinnye
- 4 csésze aprított, érett őszibarack (sárgabarack)
- 1/2 csésze víz
- 2 ek. finomra vágott hagyma (shallot)
- 2 ek. frissen facsart citromlé
- 1 ek. sherry ecet
- csipetnyi só
- 2 tk. olívaolaj
- 10 dkg vékonyra szeletelt sonka (prosciutto), szalag alakúra vágva
- 4 tk. frissen szedett és aprított menta
- frissen őrölt fekete bors
Elkészítése: Az első 7 összetevőt tegyük robotgépbe, s addig aprítsuk, amíg krémes pép nem lesz belőle, majd – amíg a sonka készül – tegyük hűtőszekrénybe. A sonkát serpenyőben, az olívaolajjal ropogósra sütjük, papírtörülközőre szedjük. A levest tányérba szedjük, sonkával, mentával tálaljuk, díszítjük.
- Tippek: az összetevők közé felvehetjük az érett paradicsomot (zellert, húsos paprikát, fokhagymát, stb.) is és a füstölt, vagy marinált halak, a mandulaforgács is szóba kerülhet. Az őszibarack helyett sárgabarackkal is készülhet.
Ha valaki a sárgadinnye gazpacho mellé olyan álmokat is dédelget, hogy családját, barátait sárgadinnyéből faragott virággal lepi meg, a videó alapján könnyen elkészítheti. Ugyan nem vagyok nagy híve a zöldségfaragásnak, de az biztos, hogy nagy kézügyességet és fantáziát kíván, s világszerte elterjedt. Nyáron az „all inclusive” szállodák terített asztalainak is gyakori díszítői a faragott dinnyék. (Fotókat az elkészült házi faragványokról szívesen fogadok.)
Mer’ „az ígéret szép szó …” meg is érkezett a sárgadinnye gazpacho – izgalmas ízek, már látom is tányéromon. 🙂
A „tippek”-ben felsoroltakból csak a fokhagymát adnék hozzá, azt is csak jelzésértékkel.
A jól behűtött hozzávalókból készített levest a fagyóba tenném (kb. fél óra) – a gazpacho lényege a jeges hidegség – csak tálaláskor adnám hozzá a kihűlt sült sonkát.
„10 dkg vékonyra szeletelt, szalag alakúra vágva”, olvasom a hozzávalók között
De MI?
Megint beigazolódott: a nagy szakácsok mindig eltitkolnak egy fontos összetevőt, technikai fogást, hogy még a recept birtokában se lehessen őket utánozni! 😉
Látom, akad, aki figyel is. 🙂
Hozzávalók: … 10 dkg vékonyra szeletelt sonka (prosciutto), szalag alakúra vágva
Ja! Hogy az összetevők már javított változat? Nekem természetes volt, a leírásban szerepelt a sonka 🙂
Én sem vettem észre.
Más is akadt, csak már untam, hogy mindig piszkállak…
Nem piszkálsz. Majd szólok, ha én is úgy érzem. 🙂
Kedves Sándor!
-ez a pohár, mint mértékegység, hát finoman szólva elég snassz
mint szakember aki, igen tiszteli Önt és munkásságát,igen színvonaltalanak tartom az amerikai konyhára és a háziasszonyok lapjaira jellemző stílust , Kérem ne alkalmazza mert nem egyértelmű és nem szakszerű
pontosítok -csésze -de mindkettő zavaros, akár a kanalak nem minden ek egyforma …