A GAZPACHO nyári jósága és nagyszerűsége nem szorul magyarázatra. Ízletes, hideg, üdítő, vagyis pont olyan, amilyenre a kánikulai hőségben vágyunk. Görögdinnye gazpacho már szerepelt a Food&Wine oldalain. Most egy sárgadinnye gazpacho receptje következik, amely semennyivel nem bonyolultabb, mint görögdinnyés testvére. A gazpachohoz sárgadinnye, érett őszibarack, hagyma, menta és persze sonka is kell.
Sárgadinnye gazpacho (Mark Bittman receptje)
Pezsgővel, proseccoval csodálatos nyári étel a dinnye gazpacho. Akár előételként, akár levesként is adhatjuk.
- Hozzávalók:
- 5 csésze hámozott, kockázott sárgadinnye
- 4 csésze aprított, érett őszibarack (sárgabarack)
- 1/2 csésze víz
- 2 ek. finomra vágott hagyma (shallot)
- 2 ek. frissen facsart citromlé
- 1 ek. sherry ecet
- csipetnyi só
- 2 tk. olívaolaj
- 10 dkg vékonyra szeletelt sonka (prosciutto), szalag alakúra vágva
- 4 tk. frissen szedett és aprított menta
- frissen őrölt fekete bors
Elkészítése: Az első 7 összetevőt tegyük robotgépbe, s addig aprítsuk, amíg krémes pép nem lesz belőle, majd – amíg a sonka készül – tegyük hűtőszekrénybe. A sonkát serpenyőben, az olívaolajjal ropogósra sütjük, papírtörülközőre szedjük. A levest tányérba szedjük, sonkával, mentával tálaljuk, díszítjük.
- Tippek: az összetevők közé felvehetjük az érett paradicsomot (zellert, húsos paprikát, fokhagymát, stb.) is és a füstölt, vagy marinált halak, a mandulaforgács is szóba kerülhet. Az őszibarack helyett sárgabarackkal is készülhet.
Ha valaki a sárgadinnye gazpacho mellé olyan álmokat is dédelget, hogy családját, barátait sárgadinnyéből faragott virággal lepi meg, a videó alapján könnyen elkészítheti. Ugyan nem vagyok nagy híve a zöldségfaragásnak, de az biztos, hogy nagy kézügyességet és fantáziát kíván, s világszerte elterjedt. Nyáron az „all inclusive” szállodák terített asztalainak is gyakori díszítői a faragott dinnyék. (Fotókat az elkészült házi faragványokról szívesen fogadok.)
molbika: A csésze mint mértékegység 236 ml az evőkanál pedig 15 ml. Írhatom ezt is, ahogy korábban a recepteknél tettem, de ez az étel ezt a pontosságot nem igényli.
@molbika, – de tanár úr, Ön is tudja, hogy a csésze, vagy bögre, még a legmodernebben felszerelt konyhában is, a legkézenfekvőbb, legtöbbször használt mértékegység. Ez midíg kéznél van, ellentétben a mérleggel. Mint mértékegység sem nem szinvonaltalan, sem nem háziasszonyi, hanem „praktikus”. Az Ön gondolatmenetével, pld. az angolszász mérnökök is szinvonaltalanok amikor, a mértékegységnek a testrészüket használják?
Közismert az ezzel kapcsolatos történet, amikor Gillemot professzor előadásában kifejtette, hogy az angol egy praktikus nép, mivel mértékegységnek a testrészeit használja. Amikor egy hallgató azt kérdezte, hogy a mélység mérésre melyiket használják, azt válaszolta, hogy a jelölt úr nem figyelt oda, mert azt mondtam, hogy praktikus nép, csak az állandó hosszúságúakat használja.
🙂
Nem kell túllihegni ezt a csésze-kanál dolgot. Azt kell tudni, hogy – ha mérték egységként használjuk – egy recepten belül ugyan azt a csészét, és ugyan azt a kanalat használjuk a méricskéléshez. Ezt már nagyanyáink is tudták! Így születtek a nagyik nagyon egyszerű, de fincsi bögrés sütijei!