Haller-terasz első pesti bioborELSŐ PESTI BIOBOR – 2020. karácsonyára elkészült a Haller-terasz (#hallerterasz) első bora. Az 5. emeleti teraszom kékfrankos szőlői első alkalommal adtak értékelhető mennyiségű szőlőt. Ugyan a szüretet a semmiből felbukkanó és reggelenként hangos csámcsogással lakmározó seregélyek garázdálkodása miatt a tervezettnél egy héttel korábbra kellett hoznom, ám így is lett 5.127 g szemelt kékfrankos szőlőm. A szőlőt, mint azt az egyik TV-műsorban is láthatták a nézők,

a lakásomból Lesti Zoltán borász barátom vitte el az első pesti városi borászatába, a Podmaniczky utcába. Itt, a városi borászatnak kialakított pincéjében készült el a Haller-terasz különleges körülményei, mikroklimája, érlelődött kékfrankosból az első pesti biobor. A kékfrankos szőlő klónjáról csak annyit, hogy Vámos Attila barátom (Attila Winery, Szomolya) közreműködésére, Szomolyáról hoztam és ültettem el a teraszomon, hogy szép lugas nevelődjön belőle.

 

A Haller-terasz bioborának rövid története képekben elmesélve

Helyszín. Haller-terasz. Fajta: kékfrankos. Terroir: 5. emeleti terasz speciális pesti mikroklímával.

Helyszín. Haller-terasz. Fajta: kékfrankos. Terroir: 5. emeleti terasz speciális pesti mikroklímával.

Helyszín. Haller-terasz. Fajta: kékfrankos. Terroir: 5. emeleti terasz speciális pesti mikroklímával.

Helyszín. Haller-terasz. Fajta: kékfrankos. Terroir: 5. emeleti terasz speciális pesti mikroklímával.

Csíki Sándor szőlősgazda és Lesti Zoltán borász a szőlő érettségét ellenőrzi. Helyszín. Haller-terasz. Fajta: kékfrankos. Terroir: 5. emeleti terasz speciális pesti mikroklímával.

Csíki Sándor szőlősgazda és Lesti Zoltán borász a szőlő érettségét ellenőrzi. Helyszín. Haller-terasz. Fajta: kékfrankos. Terroir: 5. emeleti terasz speciális pesti mikroklímával.

Szüret után.

Szüret után.

A kézzel szüretelt kékfrankos kézzel bogyóztam.

A kézzel szüretelt kékfrankos kézzel bogyóztam.

A bogyózott kékfrankos a Podmaniczky utcai városi borászat pincéjében erjedt.

A bogyózott kékfrankos a Podmaniczky utcai városi borászat pincéjében erjedt.

A Haller-terasz első pesti biobora Lesti Zoltán városi borászatában készült.

A Haller-terasz első pesti biobora Lesti Zoltán városi borászatában készült.

2020. decemberében Lesti Zoltán átadta az első pesti biobort. (Az könnyen felejtő utókor számára érdemes megjegyezni, hogy a maszkot nem élelmiszerhigiéniai okokból, hanem az éppen dúló koronavírus járvány [covid19] miatt vettem fel.)

2020. decemberében Lesti Zoltán átadta az első pesti biobort. (Az könnyen felejtő utókor kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a maszkot nem élelmiszerhigiéniai okokból, hanem az éppen dúló koronavírus járvány [covid19] miatt vettem fel.)

A Haller-terasz első pesti biobora 2020. decemberében, a szüret évében.

A Haller-terasz első pesti biobora 2020. decemberében, a szüret évében.

 

Csíki Sándor♣