DisznókőDISZNÓKŐ – A Disznókő egyedüli magyar borászatként került a Wine&Spirits idei Top100-as listáján. Három boruk 90 feletti pontszámot is kapott 2020-ban. Az egyik legrangosabb nemzetközi bormagazin, az 1982-ben alapított amerikai Wine & Spirits az ősz közepén hirdette ki Top100-as listáját, melyre borszakértő zsűrijük a világ legjobb borászatait szavazza meg évről évre.

Idén tizenhárom országból kerültek ki a top borászatok, és fantasztikus eredménynek tekinthető, hogy Magyarország is szerepel a rangos listán. Hazánkból egyetlen szőlőbirtok, a Disznókő Tokaj került idén a világ legjobbjai közé. Ez az eredmény hatalmas elismerés a Disznókő számára, és ezáltal a borszeretők széles köre még inkább felfigyelhet a tokaji borvidékre. A sikeres szereplés nemcsak a Top100-as listán mutatkozott meg, hanem annak előzményén, az exkluzív borteszteken is. A Wine&Spirits magazin 1994 óta végez minden évben nemzetközi borteszteket, 100 pontos skálán értékelve a világ legkülönbözőbb borvidékeiről válogatott tételeket.

Idén a Disznókő Tokaj három bora is 90 pont feletti eredménnyel végzett: a Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos Kapi 2015 kiemelkedő teljesítménnyel 95 pontot kapott, a Disznókő Tokaji Késői Szüret 2017 tételük 94 pontos lett, a Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013 pedig 93 ponttal szerepel a listán.

Disznókő Kapi 2015A 95 pontot szerzett Kapi 2015 aszú a birtok legkülönlegesebb dűlőjéből származik. Csakis azokban az években készül innen aszú, amikor a Kapi-dűlőben termett furmint-aszúszemekben félreismerhetetlenül megmutatkozik a termőhely kivételessége. A „Kapi Vineyard” a Disznókő déli fekvésű Kapi-dűlőjének felső harmadában, a tengerszint felett mintegy 150–180 méter magasságban található. Talaja valamelyest könnyebb, mint a birtok többi területéé: a löszrétegekkel és riolittörmelékkel keveredő vulkáni agyagtalaj ásványi anyagokban különösen gazdag, ez pedig – a dűlő földrajzi helyével és fekvésével együtt – egyedülállóan ritkává teszi ezt az aszúkülönlegességet.

A Disznókő Tokaj azonban nemcsak két aszúval, hanem a furmintból készülő Késői Szürettel is figyelemreméltó eredményt ért el a teszteket végző szakmabeliek és kritikusok szemében. Ez azért is fontos lépés, mert az amerikai piacon is jelen lévő borászat az aszú mellett a nemzetközi szinten kevésbé ismert késői szüretelésű borával, illetve a furmintban rejlő izgalmas, sokoldalú potenciállal további jelentős ismertséget szerezhet.

A Disznókő Tokaj 1992-es alapítása óta a tokaji borvidék meghatározó nagypincészete. A birtok tulajdonosa az AXA Millésimes, amelynek Franciaországban olyan borászatai vannak, mint a bordeaux-i Château Pichon Baron, a Château Suduiraut, a burgundiai Domaine de l’Arlot illetve Portóban a Quinta do Noval és Quinta do Passadouro vagy az Outpost Wines Napában. A tokaji szőlőbirtok termékei kétharmadát a nemzetközi piacon értékesíti, de borai megtalálhatók a legjobb hazai éttermekben is.

A birtok igazgatója Mészáros László több mint két évtizede építi a birtok és a borok presztízsét. A francia anyacéghez fűződő kiváló szakmai kapcsolatoknak és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetőnek a Disznókő borok mára világszerte viszik Tokaj jó hírét. New York, London vagy Sanghaj éttermeiben éppúgy megtalálhatók a különleges aszúk, mint az itthoni top éttermekben.

A Tokaji Borvidék délnyugati kapujában található szőlőbirtok nevét a területén található Disznókő szikláról kapta, amelynek formája vaddisznóra emlékeztet. A birtok 150 hektáron terül el, 104 hektár a termőültetvény, amelyet már az 1732-es szőlőkataszteri besorolás első osztályú területnek nyilvánított. A terület egykor a Rákóczi-családé volt, majd a 18. századtól több arisztokrata családé is. A klasszicista stílusú, műemléki Sárga Borház – ma a környék egyik legnevesebb étterme – valamikor a birtok présháza volt, amelyet kétszáz éve Lónyay Menyhért építtetett. A Disznókő 1995-ben Ekler Dezső tervei alapján létrehozta új szőlőfeldolgozóját és présházát, kialakított egy sziklába vájt tölgyfahordós érlelőt, és újratelepítette az ültetvények jó részét. Az ikonikus építészeti alkotásnak nevezhető épületegyüttes mellett a dűlőkön keresztül juthatunk fel a hófehér filagória kilátóhelyig, és itt találjuk a névadó vaddisznó formájú sziklát is. Csodálatos panoráma nyílik a történelmi borvidékre, amely az UNESCO Világörökség része.

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)