Jekl Béla és Gallai EszterUNIKORNIS 2015 – Bevallom, elfogult vagyok Jekl Béla Unicornis borával szemben. Már csak azért is, mert nekem a Merlot az egyik kedvencem. Az Unicornis pedig a nagykönyvben megírtak szerint hozza a szőlőfajtára leginkább jellemző jegyeket; a piros bogyós gyümölcsök dominanciáját, valamint a kellemes, lágy tanninokat. Elöljáróban néhány szót a borvidékről. A Villányi (korábban Villány-Siklósi) borvidék hazánk legdélebben fekvő és egyúttal a legmelegebb borvidéke. Kontinentális szubmediterrán klíma jellemzi, a talaj főként karbonátos kőzetek, mészkő, rajta lösz-, vályog-, erdőtalaj. A Villányi-hegység legmagasabb tömbje, a Szársomlyó kopár kőrengetege a nap sugaraitól felforrósodva szinte cserépkályhaként fűti a hegy két oldalán lévő domboldalakat kiváló mikroklímát biztosítva így a szőlőterületeknek.

A klíma és a talajadottságok ezen szerencsés kombinációja adja Magyarország leggazdagabb vörösborait és elmondható, hogy nagyrészt a Szársomlyónak köszönhető a villányi borok sajátos mediterrán jellege, a borokból oly sokszor visszaköszönő gyümölcsösség és pajkos harmónia. Villány a maga alig 3000 fős lakosságával elvarázsolja az ideérkezőket, átlépve a várost jelző táblát és meglátva a műemlék pincesort kellemes érzés keríti hatalmába az embert és joggal gondolhatja azt, hogy jó helyen van.

(A fotón Jekl Béla és Gallai Eszter látható, – szerk.)

 

Jekl Béla

Jekl Béla 16 éven keresztül dolgozott növényvédő szakmérnökként és szőlészeti vezetőként, majd 1996-ban elérkezettnek látta az időt, hogy létrehozza saját családi pincészetét. A 10 hektárral rendelkező pincészet szőlőültetvényei a Jammertál, az Ördögárok, valamint a Fekete-hegy dőlőkben találhatók. A Jekl család életét és mindennapjait a dűlőkben vagy a feldolgozóüzemben lévő munkálatok teszik ki úgy, hogy a család minden tagja oroszlánrészt vállal a munkából ki-ki a maga hozzáértésével.

A családfő, Jekl Béla nagy vágya, hogy a borvidék borászai összefogjanak a borvidék jövője érdekében, közösen teremtsenek és alkossanak, mindazonáltal engedjenek teret és segítsék a feltörekvő fiatal generáció képviselőit. Béla ezt a szemléletét kitűnően foganatosítja a családi körben is, lánya Flóra egyre nagyobb szerepet kap a családi pincészet fejlesztésében is. Szerencsésnek mondhatom magam, mert több alkalommal személyesen is megtapasztalhattam a család vendégszeretetét. Béla a boros történetekből kifogyhatatlan, mindig tud mosolyt csalni az ember arcára és megtisztelő érzés, ha az általa vezetett borkóstolón rész vehet az ember. Szavaiból sugárzik a szakértelem és hozzáértés, a szemeiből a sok év alatt felhalmozódott megannyi tapasztalat annak minden szépségével és nehézségével együtt. Béla szerencsére kifogástalan egészségi állapotnak örvend, köszönhetően a családi összetartásnak és nem mellesleg a Jekl borok jótékony hatásának, melyek évek óta tartják a stabil minőséget.

 

A Merlot

Ami a szőlőfajtát illeti a Merlot világfajta kékszőlő, Bordeaux-i környéki fajtáról beszélhetünk, mégpedig a Cabernet család egyik leszármazottjáról. A nemesítés a szőlőfajta esetében abszolút sikerrel járt, nagy erényei között említhetjük, hogy a Cabernet Franc vagy a Cabernet Sauvignon fajtáknál korábban érik, korábban szüretelhető, lágyabb tannin és savszerkezet jellemzi, mely textúra a hozzá párosuló testtel általában szép kerekséget mutat.

Az Unikornis– figyelemmel annak mitológiai jelentésére is – tudatos névválasztás volt és ehhez igazította a család közösen – azt gondolom igen jó ízléssel – a borosüveg címkéjét is. Ókori hiedelmek szerint az Unicornis a szűziesség jelképe, a fényt, a kecsességet és a legtisztább erőt testesíti meg. Azt is tartják róla, aki ebből a szarvból készült pohárból iszik, nem lesz beteg, és szarvának pora minden méreg hatását közömbösíti.

A legkiválóbb évjáratok kimagasló tétele ez a bor. Korábban találkozhattunk 2009-es és 2012-es évjárattal, az Unicornis rajongók nagy örömére pedig jó hír, hogy a 2016-os már a hordóban érlelve várja végleges formáját. A bor alapját adó szőlőt a Fekete-hegy déli lankáiról szüretelték, ahol a 22 éves szőlőtőkék sorakoznak a család tulajdonában lévő mindösszesen 1 hektárnyi területen. A Fekete-hegy dűlő a nevét onnan kapta, hogy bizonyos napszakokban a Szársomlyó árnyékot vet rá.

 

Jekl Unikornis 2015

Ez az 5. éves, 100% Merlot szőlőből készült bor alig egy éve van forgalomban és 2019-ben a „Winelovers 100” legjobb borai között is ékeskedett. Pohárba töltve szép rubin színű. Illatában az érett piros bogyós gyümölcsök dominanciáját érezhetjük, ám a levegő hatására, poharunk többszöri megforgatása után az érett szilva illatjegyei is előbukkannak. Megkóstolva, ízében meggyet és kevéske csipkebogyót érezhetünk, amit szépen egészít ki a hordóból származó vaníliás karakter. A korty lecsengése szép és könnyed, a tanninjai nem hivalkodóak, kellemes élvezetet adva ezzel a fogyasztónak. Kiegyensúlyozott ízharmónia jellemzi, ugyanakkor még mindig fiatal és lendületes. Korára tekintettel az Unicornis jelentős potenciált hordoz és még évekig tartó fejlődést ígér.

Minden borkedvelőnek szívből ajánlom! Kóstolásra fel!

 

GALLAI ESZTER, a blog vendégszerzője