Günzer TamásAZ ÉV PINCÉSZETE 2019 – Az Év Pincészete Magyarországon 2019-ben” díj idei nyertese, a villányi Günzer Tamás Pincészete lett. A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította Az Év Pincészete Magyarországon” kitüntető címet. A szakmai körök szavazatai alapján a díj egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív

teljesítményét díjazza, amely tevékenységével, a szőlőtermesztés, a borkészítés és értékesítés, valamint a borturizmus teljes vertikumában a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítését tartósan, eredményesen és magas színvonalúan szolgálja. A verseny menete egyszerű: a címet kiíró szervezetek felkérik az általuk az „Év Pincészete” címre méltónak tartott pincészeteket, hogy pályázzanak a cím elnyerésére. A díjról a kiíró szervezetek tagjai, illetve általuk felkért szakemberek döntenek szavazással. Természetesen a pályázó borászatok a pályázati anyagot felteszik saját honlapjukra, ahol a teljes anyag nyilvános és megtekinthető.

2019-ben a díjat Günzer Tamás Pincészete nyerte el. A hivatalos díjátadóra október 9-én került sor Villányban, a győztes pincészetben.

 

Günzer Tamás Pincészete akkor és most

Bár sokan ismerik Günzer Tamást, kevesen tudják róla, hogy első ültetvényét, ami csupán 0,3 hektár volt egy picike pincével, édesapjától kapta diplomaosztójára az alábbi gondolattal: „Fiam, tied a munka, tied a bevétel!”. Tamás és családja alapvető fontosságúnak tartja a megbecsült kemény munkát, a kitartást, precizitást, az egymás és kollégáik iránt tanúsított tiszteletet, valamint vendégeik véleményét. Mára a pincészet 66 hektáron gazdálkodik, kizárólag classic és prémium száraz borokat készít széles palettán, ami több mint 20 borfajtát és borcsaládot jelent. Éves szinten 500.000 palack bort értékesítenek, melynek 15-20%-a exportálásra kerül. Sikertermékeik a rosé, valamint a Mont Blanc cuvée, ami Olasz rizling, Chardonnay és Muscat Ottonel szőlőfajtákból áll.

Günzer Tamás Pincészete számos díjat nyert már a világ legrangosabb borversenyein. Céljuk a hagyományos ízvilág megőrzése mellett a lendületes, fiatalos fajtaborok, házasítások elkészítése. A borfesztiválokon való aktív megjelenéseken kívül a Pincészet nagy szerepet játszik a helyi kulturális, gasztronómiai életben is, mint a Rosé maraton, Vörösbor fesztivál, Borzsongás, Franc and Franc rendezvények. Két saját eseményük van, az Ördögárok kalandtúra és a Halnapok.

Aki még személyesen nem járt Günzer Tamáséknál, bármikor megteheti, hiszen a pincészet egész évben sok szeretettel várja a borkedvelőket, kikapcsolódni vágyókat. www.borpinceszet.hu/

Kiss István, Zilai Zoltán, Frittmann János és Günzer Tamás

Kiss István, Zilai Zoltán, Frittmann János és Günzer Tamás (Villány, 2019)

 

(A sajtóanyag alapján szerkesztette: Csíki Sándor♣)