futurizmusANTI-PASTA MANIFESTO, 1932 – „A spagetti fogja egyesíteni Itáliát!”, hirdette az egyesítés (1861) előtt Giuseppe Garibaldi. Aztán, a 20. század elején jött egy világháború, majd egy gazdasági világválság és az olasz egyesítés után hetven évvel, 1932-ben az olasz futurista mozgalom költője, regényírója, kritikusa és alapítója, Filippo Tommaso Marinetti, az Anti-Pasta Manifesto-ban már az olasz konyha szent gráljától, a tésztától akarta megfosztani istenfélő honfitársait. (Persze, hogy ez mennyire volt sikeres, azt ma is jól láthatjuk.)

  • A futuristák, élen a futurista avantgard mozgalom atyjával, az Alexandriában született  Filippo Tommaso Marinettivel, nem fukarkodtak a gasztronómiai témájú kiáltványokkal sem, már csak azért sem, mert az ételt a művészet alapanyagának tekintették.
Cucina Futurista - futurista konyha

Cucina Futurista – futurista konyha

A futurista konyha – eredetiség és harmónia

  1. Az ételek színeire és ízeire is kiterjedő eredetiség és harmónia az asztalneműkben (kristályneműk, porcelánok, dekoráció).
  2. Abszolút eredetiség az ételekben.
  3. Étvágygerjesztő élelmiszer szobrok feltalálása, melyek formájának és színének eredeti harmóniája táplálja a szemet és felcsigázza a képzeletet, mielőtt még az ajkakat is csábítaná.
  4. Az élelmiszer szobrok fogyasztásánál a kés és a villa eltörlése az ajkakhoz érintés előtt tapintási élményt nyújt.
  5. A parfümök művészetének alkalmazása az ízlelés fokozására. Minden ételt előzzön meg egy parfüm, amelyet az asztaltól elektromos ventilátorok segítségével távolítanak el.
  6. A zene alkalmazása a két étel közti időszakra korlátozva, hogy ne zavarja a nyelv és szájpadlás érzékenységét, ellenben segítsen eltüntetni az addig élvezett ízt, és ezzel teremtsen tiszta lapot teremtsen a következő kóstolása előtt.
  7. Az asztalnál a beszéd és politika eltörlése.
  8. A költészet és zene meglepetés összetevőként, előírt adagokban való használata azért, hogy egy adott étel zamatainak érzéki intenzitását hangsúlyozza.
  9. A vacsoravendégek orra és szeme előtt, két fogás közti gyors prezentációja annak a néhány ételnek, amelyet majd enni fognak, és azoknak, amelyeket nem, ezzel is fokozva a kíváncsiságot, meglepetést és képzeletet.
  10. Szimultán és változó falatok kreációja, amelyek néhány másodperc alatt tíz, húsz kóstolt ízt tartalmaznak. A futurista főzés során ezeknek a falatoknak hasonló erősítő szerepük van, mint a képeknek az irodalomban. Valaminek az adott íze összefoglalhatja az élet egész területét, egy szerelmi szenvedély történetét,  vagy egy egész utazást a Távol-Keletre.
  11. Tudományos eszközök rendelkezésre állása a konyhában: ózon gépek, amelyek az ózon illatát adják át a folyadékoknak és edényeknek; ultraibolya sugárzást kibocsájtó lámpák […]; elektrolizálók a kivont gyümölcslevek stb. bontására annak érdekében, hogy egy ismert terméket használjanak egy új tulajdonságú, új termék előállítása érdekében; kolloid malmok, amelyek lisztekhez, szárított gyümölcsökhöz, és diófélékhez, fűszerekhez stb. használnak; desztilláló készülékek normál nyomás vagy vákuum alkalmazásával, centrifuga autoklávok, dialízis gépek. E készülékeknek tudományosnak kell lenniük, elkerülve a gőznyomás alatt lévő ételek főzésének tipikus hibáját, a magas hőmérséklet miatt megsemmisített hatóanyagokat (vitaminok stb.). A kémiai indikátorok figyelembe veszik a szószok savasságát és lúgosságát, és a lehetséges hibák kijavítását szolgálják: túl kevés só, túl sok ecet, túl sok bors vagy túl sok cukor.

Megjegyzés: A futuristák 1932-ben megjelent tézisei egyáltalán nem tűntek el, továbbra élőek és inspirálóak maradtak, és akár Heston Blumenthal, vagy Ferran Adriá molekuláris gasztronómiai korszakában is tetten érhetők az akkor megfogalmazott avantgárd esztétikai elvek. „A parfümök művészetének alkalmazása az ízlelés fokozására.” gondolat és gyakorlat is nagyon modernnek hat, miközben már Marinetti kiáltványának is része, ahogy a zene élménybe illesztése, stb.

Futurista vacsora

Futurista vacsora

A Futurista Konyha Kiáltványa (Gazzetta del Popolo, 1930)

A Futurista Konyha Kiáltványa (Gazzetta del Popolo, 1930)

No pasta! A tészta negativitást, lustaságot és a szenvedély hiányát okozza.” (Marinetti)

„Harcolnunk kell a szósz-pocsolyák, a rendezetlen ételkupacok, s mindenekelőtt az elpuhult, férfiatlan főtt tészták ellen. Bármely tésztakedvelő, aki őszintén megvizsgálja a lelkiismeretét, abban a pillanatban, amikor napi tésztapiramisát lenyeli, a komor elégedettség mélyén egy fekete lyuk betömését találja.” (Marinetti)

Emellett, mint a low-carb diéták egyik előfutára, a főtt tésztákat Marinetti az elhízás és az emberi brutalitás okának is tartja. A futuristák kiáltványa arra a nem minden alap nélküli meggyőződésre és hitre épül, hogy:

„Az emberek annak megfelelően gondolkodnak, cselekszenek és álmodnak, hogy mit esznek.” (Marinetti)

A futuristák sok tekintetben előremutató világképében a főzés és táplálkozás a jövőben felépülő új világ esztétikailag és etikailag is fontos tevékenysége.

Néhány futurista recept

  • Örökkévaló Pisztráng:

„A pisztrángot töltsük meg apróra vágott diófélékkel, süssük meg olívaolajban, majd borítsuk be nagyon vékony szelet borjú májjal.”

  • Vadászat a Mennyben:

„A mezei nyulat kakaóporral kevert habzóborban lassan főzzük, amíg a folyadék fel nem szívódik. Ezután merítsük egy percig bő citromlébe. Tálaljuk spenót és boróka alapú, bőséges zöld-szósszal és díszítsük a vadász halálos lövésére emlékeztető, ezüst színű cukorgolyócskákkal.”

Csíki Sándor♣