okroska és kvaszOROSZ LEVES receptjét igazán nem tűnik haszontalan ötletnek oroszul is megadni. Így aztán az összetétel (Состав) orosz nyelvű feltüntetésével tán az oroszul még legalább olvasni tudó olvasóim egy része is felpezsdül. Eredeti orosz receptről van szó, ami önmagában ugyan még semmi garanciát nem jelent, de mégiscsak kapaszkodó, már csak ezért is, mert az eredeti okroska nem joghurttal készül, mint például a tarator. Az okroska alapja az erjesztett, savanykás kvász, bár Oroszországban is terjed az “unortodox” kefír, víz, vagy húsleves alapú “okroska” is. A kvász viszonylag jól ismert hazánkban is, sokan hallottunk már róla, kevesebben kóstolták, s még kevesebben készítették is.

A kvász amolyan izgalmas, mindennel rokonságban lévő fermentált termék. Cseppet kenyérleves, lelki rokonságban a ciberével, ám leginkább egy üdítő, alacsony alkoholtartalmú, gyenge sör. Régen főként nyáron készült, akárcsak a kovászos uborka. Napok alatt megromolhatott, így aztán a nyári melegben adta magát, hogy inkább levessé nemesüljön, s legyen belőle leginkább okroska, mielőtt teljesen ihatatlanná válna.

 

Okroska receptje hússal, hallal

  • Összetétel (Состав)
  • 1,5 l kvász (1,5 л кваса)
  • 2 tojás (2 яйца)
  • 1 tk. mustár (1 ч. ложка горчицы)
  • 1 csapott evőkanál cukor (1 ст. (без верха) ложка сахара)
  • torma ízlés szerint (хрен по вкусу)
  • 2 friss uborka (2 свежих огурца)
  • 15-20 dkg zöldhagyma (150-200 г зеленого лука)
  • 20 dkg főtt marhahús (200 г вареной говядины)
  • 12-15 dkg főtt borjúhús (120-150 г вареной телятины)
  • 10-15 dkg sonka (100-150 г ветчины)
  • 15 dkg sült csirke (150 г жареной мякоти дичи)
  • 20 dkg 200 sült, vagy főtt borjúhús (г жареной или отварной телятины)
  • 20 dkg főtt halhús (lehetőleg különböző típusú) (200 г вареной мякоти рыбы (лучше разных видов))
  • 1/2 csésze tejföl, vagy 4 evőkanál növényi olaj (1/2 стакана сметаны или 4 ст. ложки растительного масла)
  • 1 csokor kapor (пучок укропа)

Elkészítése: f

  1. Főzzük keményre a tojásokat, majd a sárgáját tegyük abba a fazékba, amelyben az okroskát készítjük.
  2. Adjuk hozzá a mustárt, cukrot, sót és ízlés szerinti mennyiségű tormát. Keverjünk hozzá fél csészényi kvászt.
  3. A húsokat apróra vágjuk és a fűszerekkel a lábosba tesszük.
  4. Apróra vágjuk az uborkát, zöldhagymát és a tojás fehérjéjét és a többi hozzávalóhoz adjuk.
  5. 2 csészényi kvászt adunk a keverékhez és óvatosan megkeverjük.
  6. Az így elkészült okroskát jól záródó edénybe tesszük és hűtőszekrényben 2-3 órán át hűtjük.
  7. A maradék, hűtőszekrényben hűtött kvászt közvetlenül a tálalás előtt adjuk a leveshez.
  8. A levest kaporral, olajjal, vagy tejföllel tálaljuk.
Okroska tejföllel, kaporral

Okroska tejföllel, kaporral

Csíki Sándor♣