ESlR-LCEi7jG0sf3al7UgQ-smallA HALLOWEEN divatba jött. Talán azért is, mert vidám, mert bulizós, mert „messziről jött”, új, ellentétben a továbbra is tiszteletben tartott, magasztos, de egyben gyászos Mindenszentekkel. Megfér a kettő egymás mellett? Szerintem igen, ráadásul meddő dolog egy olyan szokás ellen küzdeni, ami már meghódította a szíveket és az ezernyi vicces/giccses kegytárgy eladása révén egyébként is messze jobb profitlehetőségekkel kecsegtet, mint a Mindenszentek a maga gyertyáival, krizantémjaival, koszorúival.

Halloween – másként

„A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára már az egész világon elterjedt.” (wiki)

Ez Halloween éjszakája, amikor a boszorkányok láthatóvá válnak

  • Halloween motívumai meglehetősen állandóak és leggyakrabban a tök, töklámpás (Jack o’lantern), fekete macska, boszorkányok (csúfak, esetleg szépek és erotikusan pózolók), gyermekek fordulnak elő az üdvözlőlapokon, de mennyiféle formában és hangulatban!

Halloween napján, ha fekete macskát látsz, tedd ki a töklámpást, készíts tökmagokból kört, és légy résen

  • A korai időkben a boszorkányok helyett, mellett még szexuálisan túlfűtött, pucér, vörös ördögök is szerepet kaptak a képeslapokon, figyelemre méltóan hosszú farokkal. A kép érdekessége még az is, hogy az ördögök űzik el a zombi tököket és nem a zombi tökök az ördögöket.

A képeslapon szexuálisan túlfűtött, pucér vörös ördögök tököket riogatnak

  • A tökök a következő képeslapon sem tűnnek túl barátságosnak, mi több, késsel a kézben kifejezetten vérszomjasnak látszanak, holott a képeslapon a szeretet ünnepére való finom utalásokkal is találkozhatunk.

A képeslapon késsel, villával felfegyverkezett, vérszomjas tökök láthatók

  • A következő képen a földönkívüli fiú fejére szorult töklámpás éppen egy csinosan öltözött afro-amerikai gyermeket riogat, mielőtt feldőlne. A háttérben ülő bölcs bagoly ezen igen-igen elcsodálkozik, ám eszébe sem jutna közbelépni. A látóhatár peremén szépen művelt gyapotmező és a jószívű rabszolgatartó háza lángol.

A képeslapon a földönkívüli fiú a fejére szorult töklámpással éppen egy csinosan öltözött afro-amerikai gyermeket riogat, mielőtt hanyatt esne

  • Az előbbi képeslapon a rasszista bagolynak esze ágában sem volt közbelépni, de bezzeg itt, az gyapotültetvényes tökfej lányát teliholdkor már babusgatja a letörni készülő ágon!

A bagoly és az ültetvényes tökfej lánya

  • A bagoly végül mégsem bírta tovább a fehér gyermekkel, és, mielőtt még megkarmolhatta volna, egy leveles ággal jól orrba szúrta a kekec fekete macskát.

Az orrba szúrt kekec macska ezúttal jól megjárta a bagollyal

  • Az előbbi megrázó képek után, az alábbi képeslap békés családi idillt mutat, szakszerűen rakott tábortűzzel. A tóparton szelíd mosolyú anya, fején száraz virágcsokorral, kezében stampedlivel. Az ülő sorban hozzá nagyon hasonlító gyermekek töklámpással a kézben bográcsoznak. A háttérben boszorkány seprűvel, és valamit éppen nagyon csináló koboldok a telihold fényében.

Békés családi idill, szakszerűen rakott tábortűzzel

  • A stampedlivel a kezében álló anya a következő képeslapon már a jóindulatú, valamikor csinosnak mondott boszorkány képére cserélődik le. A fekete macska most sem annyira vészjósló, megmarad házi cicának, és a jelenetet nézni sem bíró foghíjas sütőtök is leginkább csak csendesen, mintegy befelé mosolyog, de nem is tehet másképpen, mert ezek most mind egy jóindulatú szerencsekívánat dekorációi.

Kövér tökkel, sovány boszorkánnyal… Zöldszemű, szénfekete macskával, s minden valaha is látott varászlattal… Szerencsét kívánok ezen a Halloween-en

  • A telihold fényében lovagló ifjú szűz boldog mosollyal szorítja lába közé az eszközt, ami az égbe röpíti. A fán ülő tökfej elégedett vigyorral figyeli.

A telihold fényében lovagló ifjú szűz boldog mosollyal szorítja lába közé az eszközt, ami az égbe röpíti

  • A következő képeslapon, a fiatalkorú szüzet pucér, denevérszárnyakon ücsörgő nagykorú vörös ördögök veszik körül. Érdemes azt is észrevenni, ahogy ez a jó ízlésű, szelíd, cseppet sem kacér leány, a vörös ördögökhöz öltözött.

Fiatalkorú szűz, pucér, denevérszárnyakon ücsörgő vörös ördögökkel beszélget

  • A következő képeslapon a felcseperedett, kedves tekintetű, a jövőt vizslató szűz, átadja a digitális fényképezőgépét a trónon ülő tökfejnek.

A jövőt vizslató szűz, átadja a digitális fényképezőgépét a tökfejnek

VintagePumpkinProduceLabel

Csíki Sándor♣