A PARADICSOMLEVES TORTA a 19. század végének desszertje, amire Amerika tradicionális paradicsomleves gyártója a Campbell”s is ráerősített a reklámjaival, hiszen mi mással is lenne tökéletes egy paradicsomleves torta, ha nem éppen az ő fűszeres konzerv paradicsomlevesükkel. A torta receptje amúgy a “Honolulu Advertiser” 1959. szeptember 17-ei számában jelent meg, de eredete még korábbra nyúlik vissza, hiszen már a Campbell’s 1920-as években megjelent receptfüzete is tartalmazta.

Ez a torta már csak azért is izgalmas, mert vendégeink nagy valószínűséggel nem találják ki, hogy mi is a fő alapanyag, így igazi meglepetés lehet belőle, miközben még finom és egészséges is.

Campbell's paradicsomleves torta

Fűszeres paradicsomleves torta

  • Hozzávalók:
  • 2 csésze liszt,
  • 1 ½ csésze kristálycukor,
  • 4 tk. sütőpor,
  • 1 tk. szódabikarbóna,
  • 1 ½ tk. őrölt szegfűbors,
  • 1 tk. őrölt fahéj,
  • ½ tk. őrölt szegfűszeg,
  • ½ csésze növényi zsiradék,
  • 2 tojás,
  • ¼ csésze víz,
  • 300 ml koncentrált paradicsomleves.

Elkészítése: egy edényben keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, szegfűborsot, szódabikarbónát, fahéjat, őrölt szegfűszeget. Adjuk hozzá a levest, a zsiradékot, tojást és vizet. A hozzávalókat alacsony fordulatszámon, majd 4-5 percig magas fordulatszámon is keverjük. A tésztát öntsük az előkészített tortaformába. Körülbelül 40 percig süssük, vagy amíg el nem készül.

A képen látható torta  mascarpone, tej és cukor összekeverésével készült krémsajt bevonatot kapott, de csokoládé bevonattal is finom.

  • A növényi zsír fele részben vajjal helyettesíthető, ami újabb ízekkel gazdagítja a tortát.
  • Számos receptben a tortába  dióféléket is kevernek.
  • A cukor mennyiségét csökkenthetjük is (1 csésze), a víz helyett tej is kerülhet bele és a tojás is lehet 3, a kettő helyett.
  • Akadnak más receptvariációk is, tehát kísérletezgetni sem haszontalan.

Paradicsomleves torta receptje az 1950-es évekből

Csíki Sándor♣