A MACARON finom, ez nem kétséges, de a bonyolultságát körbelengő mítosz még többé tette, mint egy kivételesen finom és változatosan készíthető mandulalisztes habcsók. De tényleg olyan bonyolult-e a macaron, mint azt hirdetik? Igen is meg nem is, de ha engem kérdeztek, akkor inkább nem, legalábbis nem ér fel az űrkutatáshoz szükséges technikai tudás összetettségével, vagyis, érdemes a konyhánkban is kipróbálni. Gyakorlatilag már az összes blog megírta, hogy miként is kell macaront készíteni, talán csak én nem, de megteszem, mert a macaron jó.

Svájci, koreai, japán és egyéb macaron változatok már léteznek, így hát éppen ideje ráhajtani az „echte magyar” macaron verzióra is, ami lehetne például baracklekváros, szilvalekváros, barakclekváros-barackpálinkás, szilvalekváros-szilvapálinkás, máklekváros és így tovább.

Egy macaron recept

  • Hozzávalók:
  • 1 csésze (240ml) porcukor
  • 3/4 csésze (180ml) mandula liszt
  • 2 szobahőmérsékletű tojás fehérjeéje
  • 1 csipet borkősav
  • 1/4 csésze szuper-finom cukor*
  • ételfesték
  • aroma kivonat
  • Tojáshab (meringue) a töltelékhez:
  • 5 nagy tojás fehérjéje
  • 1,5 csésze (360 ml) porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

(*Megjegyzés: Szuper-finom cukor készítéséhez a kristálycukrot őröljük meg.)

Elkészítése: A sütőt melegítsük elő 160°C hőmérsékletre. valamennyi hozzávalót készítsük elő, válasszuk el a tojásfehérjét és hagyjuk szobahőmérsékleten. Konyhai robotgépben alaposan keverjük össze a porcukrot és a mandulalisztet, majd kétszer is szitáljuk össze. Szobahőmérsékleten verjük fel a tojásfehérjét, majd adjuk hozzá a borkősavat és lassan keverjük bele a szuper-finom cukrot is, majd verjük fel a tojáshabot, amíg kemény és fényes nem lesz (2-3 perc).

Finoman keverjük a habhoz az ételfestéket, az ízesítő aromát és a mandula és liszt keverékét. Óvatosan keverjük össze a hozzávalókat, amíg sima, fényes és enyhén ragadós nem lesz a massza. ha a formáját már megtartja, elkészült és habzsákba tölthetjük és sütőpapírral bélelt tepsire nyomhatjuk a macaront, ahogy a videón is látható, majd hagyjuk szobahőmérsékleten 35-40 percig állni. Ezt követően az előmelegített (160°C) sütőben 5-10 percig sütjük, amíg a felülete kellően szilárd nem lesz. A macaron nem barnulhat meg, ezért érdemes folyamatos ellenőrzés mellett sütni. Ha elkészült, kivessük a sütőből és hűlni hagyjuk.

A tojáshabhoz recepteket itt találhatsz, de mással is töltheted kedved szerint, s persze recept is akad még ezerszámra, mert a macaron igazi titka éppen ebben rejlik, a változatosságában, a színeiben, ízeiben.

  • A macaron készítés évszázadok óta egyetlen, s legnagyobb titka, trükkje az, hogy tudjuk, meddig is kell az összetevőket keverni, de ez sem ördöngösség.

Csíki Sándor♣