A ZSIDÓTOJÁS az askenázi zsidó konyha étele, akárcsak a Gefilte Fisch, vagy a sólet. A szombati (sabbath) ebéd előételeként fogyasztották és fogyasztják ma is. Mózes második könyvében (20.8-11) így szól az írás a szombatról: „Emlékezzél meg a nyugalom napjáról és szenteld meg azt. Hat napon át dolgozz és végezd mindenféle munkádat! De a hetedik nap a te Istenednek, az Örökkévalónak nyugalomnapja. Semmiféle munkát ne végezz azon se te, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálód, se alattvalód, se a kapuidon belül tartózkodó jövevény.” Nos, a tojás ezen a napon jut szerephez, a nyugalom napján, meg húsvétkor is, különösen, ha sok a maradék főtt tojás

A zsidótojás, vagy más néven lengyel tojás, „cibel ei”, készítése meglehetősen egyszerű, bár jót készíteni azért mégsem annyira könnyű. Keményre főzött tojásra, finomra aprított hagymára (akad, aki reszeli a hagymát), csipetnyi sóra, őrölt pirospaprikára, borsra, libazsírra van szükségünk és eredetinek tekintett (luxus)összetételének megfelelően, kerülhet bele zúzott csirke, kacsa, vagy libamáj is.

1. Zsidótojás

  • Hozzávalók:
  • kemény tojás,
  • fokhagyma,
  • libazsír, vagy kacsazsír,
  • libamáj, libatepertő,
  • só, bors, paprika,

Elkészítése: A tojást villával összetörjük és belekeverjük az apróra vágott hagymát. Ezután hozzáadjuk a zsírt, a reszelt, vagy apróra vágott libamájat és libatepertyűt. Ízlés szerint, sóval, borssal, paprikával fűszerezzük, és jól összekeverjük. (Néhol a libamájat és a libatepertyűt nem keverik a tojáshoz, hanem külön szervírozzák.)

2. Zsidótojás

  • Hozzávalók:
  • kemény tojás,
  • apróra vágott vöröshagyma,
  • liba, vagy kacsazsír,
  • só és bors.

Elkészítése: A keménytojásokat villával összetörjük, apróra vágott, vagy reszelt vöröshagymát keverünk bele, majd annyi libazsírt adunk hozzá, hogy az étel kenhető legyen. Ha van kéznél sült liba, vagy kacsahús, esetleg sült libamáj, azt is tehetünk bele.

3. Zsidótojás

  • Hozzávalók:
  • kemény tojás,
  • vöröshagyma,
  • liba vagy kacsazsír,
  • főtt krumpli,
  • só, bors és pirospaprika.

Elkészítése: Hasonlóan készül, mint a fenti változat. Az alapanyagokat a család létszámának és étvágyának megfelelően használjuk. A zsidótojás készülhet apróra vágott vagy villával összetört tojásból, más receptek szerint a tojásokat meg kell reszelni.

(Az első három recept Berecz Edgár: Zsidó hatások az erdélyi magyar konyhaművészetben című könyvecskéjéből való.)

4. Zsidótojás

  • Hozzávalók:
  • kemény tojás,
  • vöröshagyma,
  • olívaolaj,
  • metélőhagyma,
  • só, bors.

Elkészítése: Hasonlóan készül, mint az előző változatok.

Szezámmaggal megszórt „szombati kenyér” (Schabbat-Brote, barhhesz, vagy challah)

A zsidótojáshoz hagyományosan mákkal, vagy szezámmaggal megszórt szombati kenyér (jiddisül: barhesz, challah) dukál és a tányéron paprikaszeletekkel, paradicsommal díszítve, őrölt pirospaprikával megszórva tálalják. Ma már nem ritka az sem, hogy a zsidótojásba mustár, vagy majonéz, vaj, sőt, margarin(!) keveredik, amivel persze az étel az eredeti hagyománytól (és íztől) egyre messzebb kerül.

Csíki Sándor♣