A CHEESECAKE, azaz a sajttorta, mára legendássá vált, amiben a Cheescake Factory (USA) alig hatvan esztendőnyi múltja is szerepet játszik. Ez, akárcsak az amerikai káposztasaláta esete, egy olyan történet, amelyhez Amerika kell. A cheesecake (sajttorta) sztori az „amerikai álom” példája. A cheesecake története éppoly’ egyszerűen indult, mint tucatnyi világsikerré vált más étel története, amelyek mind Amerikából indultak.

A káposztasaláta, a hamburger, a szendvicsek különböző fajtái, a pastrami, s más ízletes, laktató, gyorséttermi étel éppen a sietős, motorizált, mindig úton lévő Amerikából terjedt el. Ezekben az utcai ételekben többnyire az is közös, hogy gyökereiket valamely bevándorló egyszerű konyhájában találhatjuk meg. Valaki tudott valamit, amit elkezdett kicsiben, aztán a sors és a vásárlók kegye révén a kicsiből legendás nagy lett. Egy recept elegendő lehetett az amerikai álom kiteljesedéséhez. Oscar és Evelyn Overton (a fekete-fehér képen) és a cheesecake esete éppen az előbb írottakról szól.

Egy recept, s más semmi…

Evelyn jól főzött, ezt mindenki tudta róla, s cheescake ügyben sem akadt szégyenkeznivalója, amit a történelem is igazolt. 1949-ben Evelyn mama sütött egy sajttortát a férje alkalmazottainak. Az alkalmazottak jól meg is dicsérték Evelyn asszony cheesecake-jét, ezért hát újabbakat készített, majd látva a sikert (formálódik az amerikai történet!) nyitott egy kis üzletet Detroitban, ahol éltek, gondolván, ha az alkalmazottaknak ízlett, ízleni fog másoknak is. A következő húsz évben folytatódott a cheesecake készítés és a gyerekek, David és Renee is ebbe az üzletbe nőttek bele, élték mindennapi életüket. David elkezdi ugyan a jogi egyetemet, de egy esztendő elteltével inkább rock-‘n’-roll dobos lesz. 1971-ben David ráveszi a szüleit, hogy Detroitból költözzenek Los Angelesbe. 1972-ben megnyílik a Cheesecakle Factory nagyker és mellette egy kis üzlet. Evelyn sütötte a sajttortákat, Oscar pedig a boltban serénykedett. A többi már talán unalmas is: sorban nyílnak az üzletek, egyre több ülőhellyel, s bővül a választék is, míg végül az egész országban jelen lesznek. Evelyn receptje bizonyára tudhat valamit, ha képes volt egy komoly cégcsoportot megalapozni.

Cheesecake recept – töprengések

A CCG 30. évfordulójára készített csokoládés cheesecake; Forrás: ceesecakefactory.comAz idők során Evely sok tucat cheesecake receptjét dolgozta ki, amiből ma 26-féle cheesecake szerepel az étlapjukon, azonban az fenti képen is látható eredeti változat mind közül kiemelt szerepet kap. Annyiféle „titkos” recept akad, amennyit csak akarunk, s a cheesecake készítése – nem gondoltam volna – Amerikától messze is képes érzelmeket kiváltani. Az mindenesetre látszik, hogy igen nagy a szórás a „tészta” hozzávalóiban, ahogy persze a sajt-töltelék körül sincs egységes álláspont. Az mindenesetre sejthető, hogy ha az eredeti receptet keressük, akkor az vélhetőleg az egyszerűbbek közül kell, hogy kikerüljön, s nagyon valószínű, hogy nem keksz morzsolásával készült, hanem lisztből, cukorból, zsiradékból (vaj, margarin), tojássárgájából.

Akadnak receptek, melyekben egy Oreo márkájú (fekete színű) töltött kekszfélét kell összemorzsolni. (A Cheesecake Factory étlapján is szerepel egy ilyen). A fenti képen azonban látható, hogy nem fekete, tehát ezt a „titkos” receptet egy speciális esetnek tekinthetjük, s nyomban el is vethetjük. A Graham kekszek is szóba szoktak kerülni, s az Oreonál biztosan közelebb állhatnak az eredetibb, kevésbé specializált változatokhoz, ezért – ha választanom kellene – én is inkább erre voksolnék. Vannak olyan receptek is, amiben a kéreg különböző diófélék összeaprított darabjaiból áll. Finomak, de nem gondolom, hogy Evelyn mama a negyvenes évek végén így készítette volna a sajttortáját Oscar papa alkalmazottainak.

A kéreghez vaj és margarin is előfordul a receptekben. Az eredeti 1949-es receptben, majd a hetvenes évekbeli változatban is, érzésem szerint jó eséllyel margarin lehetett, de én vajat fogok használni. Vannak receptek, amiben a sajtkrémhez lisztet, míg másokban a kéreghez is használt kekszet adják. Én a liszt mellett maradok már csak ezért is, mert a sajttorta széles körben előfordult a szegényebbek háztartásaiban is, ahol előbb akadhatott liszt a konyhában, mint keksz, amit egyébként is meg lehetett enni, minek törték volna össze.

A receptben a keksz a nagyvárosok jellemzője, mint New York, ám a háború után a Detroitban élő Evelyn könnyen lehet, hogy mégis a takarékosabb vidéki változat szerint készítette sajttortáját.

A liszt mellett szól még az is, hogy a sajttorta ősi, Kr.e. 1. századból származó változatában is liszt szerepel. Ennél is korábbi sajttorta változat egyébként az, amit az ókori Olimpiákon a déloszi atlétáknak adtak Kr.e. 776-ban. A sajttorta hosszú ideig mozsárban összetört kemény sajtokból készült, s nem krémsajttal, mint manapság, ami nem is annyira természetes dolog.

Cheesecake (sajttorta) recept

A következő receptet H. Dóri kedvéért írom le, mivel ő volt az, aki sajttorta receptet kért. Ez a recept a fenti töprengések utáni véleményem (is) tükrözi.

Hozzávalók:

Kéreg:

  • 1 csésze (240 ml) szitált liszt (BL-80)
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • ¼ teáskanál vanília
  • ¼ csésze (60 ml) kristálycukor
  • ½ csésze (120 ml) vaj
  • 1 tojás sárgája

Töltelék:

  • 700 g zsíros krémsajt (Philadelphia krémsajt, vagy hasonló)
  • 1½ csésze (360 ml) kristálycukor (szitálva)
  • 5 db egész tojás
  • 450 g tejföl
  • ¼ csésze (60 ml) liszt
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 2 teáskanál reszelt citromhéj
  • ¼ teáskanál só

Elkészítése: A sütőt melegítsük elő 200°C-ra. Keverjük össze a lisztet, reszelt citromhéjat, vaníliát, kristálycukrot és a vajat. Keverjük hozzá a tojássárgáját is és gyúrjuk labdává. A tészta 1/3 részét nyomkodjuk egy 23-25 cm átmérőjű tepsi aljára. Süssük 10 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Hagyjuk lehűlni. A sütő hőmérsékletét növeljük 260 °C-ra. A maradék 2/3 tésztából nyújtsunk szalagot, a lehűlt sütőforma oldalát kenjük be vajjal, majd a tésztával burkoljuk be.

Készítsük el a tölteléket. Helyezzük keverő edénybe a szobahőmérsékletű krémsajtot és elektromos keverővel lassan keverjük, amíg a krémsajt levegős nem lesz. (A készítés során mindvégig alacsony fordulatszámon használjuk az elektromos keverőt.)  Lassan adagolva hozzáadjuk a cukrot,  egyesével adagolva hozzáadjuk a tojásokat is, egyiket a másik után, s közben folyamatosan keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, vaníliát, reszelt citromhéjat, sót. Legvégül a tejföl is hozzákerül, s a tölteléket simára keverjük. Az így elkészített sajtkrémet a sütőformába töltjük. A tortát a 260°C-ra előmelegített sütőbe toljuk 10-12 percig, majd a sütő hőmérsékletét 95°C-ra állítjuk be és így sütjük újabb 1 óra hosszat (ezzel a kemencében sütést utánozzuk). Ha elkészűlt, nyissuk ki a sütőajtót, s hagyjuk a sütőrácson lehűlni. ha lehűlt tegyük egy napra hűtőszekrénybe. A torta így csak finomabb lesz, tehát kár sietni vele, bár nehéz megállni. Díszíthetjük friss gyümölcsökkel tejszínhabbal, csokoládé, s gyümölcs öntetekkel. Jó étvágyat!

Csíki Sándor♣


AMERIKAI pogácsa
COCA-COLA torta
MARYLAND hivatalos desszertje
MASSACHUSETTS  hivatalos desszertje
PAVLOVA torta
KASUTERA torta
7-UP torta
MAJONÉZES CSOKOLÁDÉ torta
CHIFFON torta
VÁLSÁG torta