HAMBURGER ATYÁK – Talán meglepőnek tűnhet, ám még napjainkban is folyik a disputa arról, hogy név szerint ki készítette az első igazi amerikai hamburgert. A válasz attól is függ, hogy mit tekintünk hamburgernek és hamburgernek tekinthetjük-e a két szelet kenyér közé tett húspogácsát? Ha csak a hamburger zsemlébe tett húspogácsa számít valódi hamburgernek, akkor, a

válasz egyszerű. Oscar Weber Bilby volt az első ismert személy, aki kelesztett hamburger pogácsába tette a húspogácsát. Mindez, mint mesélik, 1891. július 4-én, Oscar nagypapa farmján, az oklahomai Tulsa városában történt. Az állam olyannyira büszke minderre, hogy 1995-ben Oklahoma kormányzója kihirdette: az első igazi hamburgert Tulsa városában, „a hamburger igazi szülőhelyén” készítették és fogyasztották el. A vita ezzel nem zárult le, és továbbra is számos jelölt áll sorba a „hamburger atyja” címért.

Hamburger atyák?

Hogy Amerikában járva, éppen melyik eredetlegendával találkozunk, leginkább attól függ, hogy melyik államban vagyunk. Míg Oklahomában Oscar Weber Bilby a hamburger atyja, Wisconsin államban már Charlie Nagreen számít annak. Az Amerika szerte jól ismert „Hamburger Charlie” Nagreen állítólag a wisconsini Seymour szokásos évi vásárán, 1885-ben árusított először pirított kenyérszeletek közé tette húspogácsákat, amit már hamburgernek is nevezett.

Hamburger Charlie elsőségét hirdető felirat alatti csoportkép

Mások szerint, Frank és Charles Menches a hamburger igazi ősatyjai. Az Ohio államban született testvérpár a New York állambeli Hamburgban, az Erie-megyei Vásáron azért kezdtek el 1885-ben darált marhahúsos szendvicseket árusítani, mert elfogyott a sertéskolbászuk. Az újabb kutatások az eseményt már egy másik vásárba, egy másik helyszínre, az Ohio állambeli Akronba, és hét esztendővel későbbre helyezik át. Mindez cáfolja azt a legendát is, miszerint a hamburger valójában a New York állambeli Hamburg után kapta a nevét. Bárhogy is legyen, az állam egyik hivatalos szlogenje ma is az, hogy

„New York állam ajándéka a világkonyhának, a hamburger.”

Fletcher Davis, 1904

Számos texasi szerint a hamburger feltalálója csakis „Old Dave”, civil nevén Fletcher Davis, a Texas állambeli Athens polgára lehetett. Szájhagyomány szerint, Davis az 1880-as években nyitott itt büfét, ahol két szelet kenyér közé tette sült húspogácsákat szolgált fel, mustárral, hagymával, savanyúsággal. Egyes állítások szerint Davis és a felesége, Ciddy, a nevezetes 1904-es világkiállításon is állított standot „Old Dave’s Hamburger Stand” néven. A kritikusok mindenesetre megjegyzik, hogy az ő húspogácsája is még két vastag házi kenyérszelet között volt, vagyis nem lehetett „igazi”.

  • Az „ősatya” vitában az amerikai Kongresszusi Könyvtár is letette a voksát. 2000 júliusában hivatalosan is deklarálták, hogy az első – kenyérrel készült – hamburgereket és steak szendvicseket a Connecticut állambeli New Haven városkában álló büfé kocsi, a Louis’ Lunch Wagon névadója, a dán Louis Lassen készítette és adta el 1900-ban.

LouisLassen, Louis’ Lunch Wagon (1907-1916)

És, hogy mindezek a találgatások mennyire eshetnek messze a valóságtól, olvasd el az előző részeket is:

Csíki Sándor♣